Κυβερνοεπίθεση εναντίον των Χειμερινών Ολυμπιακών στην Πιοντσάνγκ

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 14:00
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Όπως αναφέρει το Reuters, τα συστήματα των Αγώνων, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών Ίντερνετ και τηλεόρασης επηρεάστηκαν από το χακάρισμα που έλαβε χώρα την Παρασκευή, αλλά οι διοργανωτές τόνισαν ότι δεν είχαν κινδυνέψει τομείς κρίσιμης σημασίας.

A- A A+

Οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάνγκ επιβεβαίωσαν την Κυριακή πως οι Αγώνες έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης κατά την εναρκτήρια τελετή της Παρασκευής, αλλά αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την προέλευσή της.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα συστήματα των Αγώνων, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών Ίντερνετ και τηλεόρασης επηρεάστηκαν από το χακάρισμα που έλαβε χώρα την Παρασκευή, αλλά οι διοργανωτές τόνισαν ότι δεν είχαν κινδυνέψει τομείς κρίσιμης σημασίας.

«Η διατήρηση ασφαλών επιχειρήσεων είναι ο σκοπός μας» είπε ο Μαρκ Άνταμς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. «Δεν θα προβούμε σε σχόλια πάνω στο θέμα. Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε. Διασφαλίζουμε πως τα συστήματά μας είναι ασφαλή, και είναι όντως ασφαλή».

Ερωτηθείς εάν οι διοργανωτές ήξεραν ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, ο Άνταμς είπε «σίγουρα δεν γνωρίζω. Αλλά οι καλύτερες διεθνείς πρακτικές υπαγορεύουν ότι δεν μιλάς για μια επίθεση».

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί γίνονται μόλις 80 χλμ από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Υπενθυμίζεται πως οι ομάδες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας παρέλασαν μαζί στην τελετή έναρξης για πρώτη φορά από το 2006.

Η Σεούλ φαίνεται να χρησιμοποιεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς για να «σπάσει τον πάγο» με τη διεθνώς απομονωμένη Πιονγκγιάνγκ, η οποία τον τελευταίο καιρό ανταλλάσσει απειλές πυρηνικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

«Όλα τα ζητήματα επιλύθηκαν και ανακτήθηκαν» είπε ο Σουνγκ Μπαΐκ-γιου, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής της Πιοντσάνγκ, σε δημοσιογράφους. «Ξέρουμε την πηγή του προβλήματος, αλλά τέτοιου είδους ζητήματα προκύπτουν συχνά κατά τους Αγώνες. Αποφασίσαμε με τη ΔΟΕ να μην αποκαλύψουμε την πηγή (της επίθεσης)» είπε σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, στην οποία έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς λόγω ντοπαρίσματος, χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς, ημέρες πριν την τελετή έναρξης, ότι Ρώσοι χάκερ συνδέονται με επιθέσεις κατά υποδομών που σχετίζονταν με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιοντσάνγκ. «Ξέρουμε ότι δυτικά ΜΜΕ σχεδιάζουν ψεύτικες έρευνες με θέμα “ρωσικά αποτυπώματα” στις επιθέσεις χάκερ εναντίον πηγών πληροφοριών που σχετίζονται με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στη Δημοκρατία της Κορέας» ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Φυσικά, δεν θα παρουσιαστούν αποδείξεις στον κόσμο».

Ερευνητές κυβερνοασφαλείας είχαν πει τον Ιανουάριο ότι είχαν βρει ενδείξεις πως χάκερ με έδρα τη Ρωσία ίσως να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον οργανισμών αντιντόπινγκ και οργανισμών που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς, σε αντίποινα στον αποκλεισμό της Ρωσίας.

Προτεινόμενα για εσάς