Μηνύματα Πρ. Παυλόπουλου προς Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 12:35
UPD:12:38
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους» ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τις θέσεις της χώρας.

A- A A+

Μηνύματα με αποδέκτες την Άγκυρα, τα Σκόπια και τα Τίρανα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του Γκιόργκι Μαρκβελασβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους» ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τις θέσεις της χώρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό, επισήμανε ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Τόνισε παράλληλα ότι το διεθνές και ιδίως το ευρωπαϊκό δίκαιο «δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων»..

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, αλλά «και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως και του δικαίου της θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης» που «καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους της χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το statusquo των σημερινών συνόρων.

Επομένως, πρόσθεσε, «η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της και ιδίως στο Σύνταγμά της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην Αλβανία, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της χώρας στην ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά και την ανάγκη πλήρους σεβασμού από τα Τίρανα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. 

Συμπλήρωσε παράλληλα πως «οι θέσεις της αλβανικής ηγεσίας που εγείρουν παντελώς ανυπόστατες απαιτήσεις παλαιών συνεργατών των ναζί, δεν ευνοούν την μεταξύ μας φιλία καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή