Προς νέο κύκλο ανόδου οι τιμές πετρελαίου;

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 11:30
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tων Κάρμεν Ράινχαρτ και Βίνσεντ Ράινχαρτ*
* Η Κάρμεν Ράινχαρτ είναι καθηγήτρια του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Συστήματος στο Harvard Kennedy School. Ο Βίνσεντ Ράινχαρτ είναι κορυφαίος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής σε θέματα επενδύσεων στο Standish Mellon Asset Management​

Η τιμή της βενζίνης premium ξεπέρασε τα τρία δολάρια το γαλόνι στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, κάτι που ξάφνιασε τους καταναλωτές, αλλά όχι τους αναλυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Από τα χαμηλά πριν από περίπου δύο έτη, η τιμή πετρελαίου έχει υπερδιπλασιαστεί.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου ενισχύουν την περιουσία των παραγωγών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στους έξι από τους δέκα κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς και εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου ενισχύθηκε μισή ποσοστιαία μονάδα φέτος με αντίστοιχη αύξηση και το επόμενο έτος. Τα αυξημένα πετρελαϊκά έσοδα βελτιώνουν τις δημοσιονομικές θέσεις των περισσότερων οικονομιών που έχουν παραγωγή πετρελαίου, ενώ κάποιες άλλες οικονομίες επωφελήθηκαν από την πολύ μεγάλη όρεξη των διεθνών επενδυτών να εκδώσουν κρατικό χρέος.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή