Τουλάχιστον 70 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε νέες αεροπορικές επιδρομές που πιστεύεται ότι εξαπέλυσε η συριακή Πολεμική Αεροπορία εναντίον ενός θύλακα των ανταρτών, παρά την κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων στο καθεστώς, το οποίο κατηγορείται επίσης ότι διαπράττει επιθέσεις με χημικά όπλα.
Εκφράζοντας φόβους περί «επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης» ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον έναν μήνα σε όλη τη Συρία, χώρα που σπαράσσεται από έναν καταστροφικό πόλεμο από τον Μάρτιο του 2011 με πάνω από 340.000 νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους.
Μία ημέρα μετά τον θάνατο 31 ανθρώπων σε επιδρομές στην Ανατολική Γούτα, τα αεροσκάφη του καθεστώτος έπληξαν την Τρίτη πολλές κοινότητες σε αυτόν τον θύλακα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 18 παιδιά, και άλλοι περίπου εκατό να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επρόκειτο για τις πλέον πολύνεκρες επιδρομές από την έναρξη πριν από έξι εβδομάδες μιας επιχείρησης των δυνάμεων του καθεστώτος στην περιφέρεια της Ανατολικής Γούτας, μιας περιοχής κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, πρόσθεσε αυτή η ΜΚΟ.
Εκτός από τις επιδρομές στην Ανατολική Γούτα, το καθεστώς έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία) και όπου είναι παρούσες επίσης πολλές άλλες οργανώσεις ανταρτών. Τη Δευτέρα 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές στην Ιντλίμπ.
Τόσο η Ανατολική Γούτα όσο και η επαρχία Ιντλίμπ συμπεριλαμβάνονται στις τέσσερις περιοχές αποκλιμάκωσης, που είχαν οριστεί ενόψει μιας συνολικής εκεχειρίας στη Συρία.
Οι βομβαρδισμοί «μετατρέπουν σε φαρσοκωμωδία τις λεγόμενες περιοχές αποκλιμάκωσης», κατήγγειλε μια επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία. «Τις τελευταίες 48 ώρες το εύρος και η σφοδρότητα των επιθέσεων αυξήθηκε σημαντικά.»
Η ίδια επιτροπή ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για επιθέσεις με χημικά όπλα που φέρεται να έκανε το καθεστώς στη Σαρακέμπ, μια κοινότητα στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου αναφέρθηκαν 11 κρούσματα ανθρώπων που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, καθώς επίσης και στην Ανατολική Γούτα.
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, πάντως, αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα.