Βρετανία: Η Δικαιοσύνη «μπλόκαρε» την έκδοση φερόμενου ως χάκερ στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 15:26
UPD:15:32
EPA/ANGELES RODENAS

Η απόφαση, η οποία έγινε δεκτή με χαρά από τους υποστηρικτές του Λαβ, ακυρώνει την εντολή έκδοσης του 33χρονου υπόπτου ως χάκερ που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2016 από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

A- A A+

Η βρετανική Δικαιοσύνη εμπόδισε την έκδοση στις ΗΠΑ του Λόρι Λαβ, Βρετανού ο οποίος κατηγορείται ότι διείσδυσε στα συστήματα πληροφορικής του αμερικανικού στρατού, μιας υπηρεσίας του Πενταγώνου, της NASA και της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση, η οποία έγινε δεκτή με χαρά από τους υποστηρικτές του Λαβ, ακυρώνει την εντολή έκδοσης του 33χρονου υπόπτου ως χάκερ που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2016 από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η εντολή είχε δοθεί δύο μήνες μετά την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου να δεχθεί το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, απόφαση εναντίον της οποίας είχε καταθέσει έφεση ο Λόρι Λαβ, λέγοντας ότι φοβάται για την υγεία του εάν φυλακιστεί στις ΗΠΑ.

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου έχοντας γύρω του πλήθος δημοσιογράφων, ο Λόρι Λαβ, ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη και σύνδρομο Άσπεργκερ, μια μορφή αυτισμού, δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων και ανακουφισμένος».

«Η απόφαση αυτή επηρεάζει προφανώς τη ζωή μου, αλλά αν πέρασα αυτή τη δοκιμασία, δεν είναι μόνο για να μην με πάρουν και με κλείσουν για 99 χρόνια σε μια χώρα στην οποία δεν έχω πάει ποτέ. Είναι ένα προηγούμενο χάρη στο οποίο θα αποφύγουν και άλλοι να τους συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Λαβ χαιρέτισε με ανακοίνωσή του μια «μείζονα απόφαση».

«Το βρετανικό δικαστικό σύστημα εκτιμά πως οφείλουμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα οι ίδιοι, αντί να δεχθούμε τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Αναγνώρισε επίσης ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας στις αμερικανικές φυλακές δεν είναι επαρκής ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι ο Λόρι δεν θα υποστεί σοβαρή βλάβη σε περίπτωση που εκδοθεί».

Ο Βρετανός διώκεται στις ΗΠΑ για παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστή αμερικανικής υπηρεσίας, συνωμοσία, ηλεκτρονική πειρατεία και κλοπή ταυτότητας.

Κατηγορείται κυρίως επειδή διείσδυσε μυστικά, από τον Οκτώβριο 2012 έως τον Φεβρουάριο 2013, σε σέρβερ της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για να κλέψει από εκεί «εμπιστευτικές πληροφορίες» και να τις διανείμει στη συνέχεια στο Ίντερνετ.

Συνελήφθη στην κατοικία του τον Οκτώβριο 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή