Αντώναρος: Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 15:13
A- A A+

«Οπου υπάρχουν καταγγελίες για θέματα διαφθοράς, τα πάμε οι ίδιοι στον εισαγγελέα και στις διωκτικές αρχές. Δεν κάνουμε αυτό, που γινόταν για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα να κλείνουμε τα μάτια, όπως έκαναν εγγράφως και κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, και να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα. Η διαφθορά δεν γεννήθηκε τα δύο-δυόμιση τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαρκή μάχη, η οποία ακριβώς φέρει αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό ενοχλούνται ορισμένοι».

Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε συνδυασμό με τη συνάρτηση των συγγενικών σχέσεων φυσικών προσώπων με υπουργούς της κυβέρνησης.

Όπως είπε, «η ανοχή της σημερινής κυβέρνησης σε οποιοδήποτε κρούσμα διαφθοράς είναι μηδενική. Όπου εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, όπως δεν γινόταν για πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν. Όποιος εμπλέκεται σε τέτοια φαινόμενα, θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπουν οι νόμοι του κράτους».

«H σημερινή κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προς όλες τις κατευθύνσεις ζητά να επιβληθεί ο νόμος σε σχέση με την πάταξη της διαφθοράς. Κανείς απολύτως δεν είναι πάνω από τον νόμο», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος απαντώντας στην παρατήρηση ότι από τα τελευταία κρούσματα προκύπτει πως η διαφθορά δεν είναι μόνο υπόθεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπόθεση της ΝΔ.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ αν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για το διορισμό του κ. Αναγνωστοπούλου από τον υπουργό Απασχόλησης σε θέσεις δ.σ. δημοσίων οργανισμών, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του κ.Τσιτουρίδη σύμφωνα με την οποία, μόλις ο υπουργός Απασχόλησης ενημερώθηκε ότι «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την εμπλοκή του συγκεκριμένου προσώπου σε υπόθεση διαφθοράς, τον έπαυσε από τις συγκεκριμένες θέσεις».

Σε ερώτηση για την πράξη διορισμού του διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτη Αδαμόπουλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ σε συναφή ερώτηση περί των κριτηρίων που πρυτάνευσαν στην επιλογή του συγκεκριμένου στελέχους, ο κ. Αντώναρος απέφυγε να σχολίασε «το ποιόν ή την επαγγελματική διαδρομή του ενός ή του άλλου», επισημαίνοντας ότι «αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι οποιοσδήποτε, όπου κι αν βρίσκεται, όποια δουλειά κι αν κάνει, υφίσταται τις συνέπειες εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκεται σε μια υπόθεση παράνομη».

Στην παρατήρηση εξάλλου ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη η ίδια η εταιρεία, ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε «λανθασμένη» αυτή την επισήμανση και παρέπεμψε σχετικά σε παλαιότερες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση χαιρετίζει τη συνεργασία ευαισθητοποιημένων και συνειδητοποιημένων πολιτών, στη γενική προσπάθειά της για την αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς».

Ερωτηθείς τέλος, αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος την περασμένη Παρασκευή για τη συγκεκριμένη καταγγελία που είχε ήδη γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε όταν ολοκληρώθηκε το θέμα» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε λειτουργικά και θεσμικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε ερώτηση εξάλλου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά και ειδικότερα για την κατάσχεση προϊόντων «βρώμικου χρήματος» και σχετικά με την καθυστέρηση στη λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής για το «βρώμικο χρήμα», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έλαβε τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο» και διευκρίνισε ότι συνήθως οι εκθέσεις αναφέρονται στην προηγούμενη χρονιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή