Θετική υποδοχή από Μπερίσα πρότασης για σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδας - Αλβανίας (2)

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 16:43
A- A A+

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση, που συνετέλεσε στην καλύτερη κατανόηση των θέσεων των δύο χωρών μας σε διάφορα ζητήματα. Οι προοπτικές των σχέσεων μας είναι μεγάλες και είμαι ικανοποιημένος, γιατί σήμερα επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητές μας αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, η οποία επισφραγίστηκε με τη σημερινή υπογραφή συμφωνίας.

H συζήτηση για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και, κυρίως, σε τομείς όπως ο εμπορικός, ο οικονομικός, ο στρατιωτικός και ο τομέας της αστυνομικής συνεργασίας, η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας και θέματα που αφορούν τους εδώ Aλβανούς μετανάστες, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, θα συνεχισθεί και στη διάρκεια του γεύματος, που παραθέτει προς τιμήν του κ. Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή «για την όλη αρωγή της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος» της γείτονος», ανέφερε ότι με τον Ελληνα ομόλογό του συμφώνησαν να διευρύνουν την οικονομική συνεργασία, τη στρατιωτική συνεργασία, τη συνεργασία μεταξύ νομοθετικών και εκτελεστικών οργάνων, τη συνεργασία στον τομέα Παιδείας - Πολιτισμού, την ολόπλευρη συνεργασία.

«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τους Ελληνες επιχειρηματίες, γενικότερα για τον επιχειρηματικό κόσμο. Διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία κατέχουν την πρώτη θέση στη χώρα μου και ανέρχονται στο ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Διαβεβαίωσα τον Πρωθυπουργό ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να πολλαπλασιαστούν οι Ελληνες επενδυτές και οι ελληνικές επενδύσεις, ώστε να φτάσουν στα 4 δισεκατομμύρια και περισσότερο.

Συνάντησα, προ ολίγου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που θα είχε μια σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών. Συνεχάρην τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θεωρώ έναν εξαίρετο φίλο της Αλβανίας, γι' αυτήν την ιδέα. Τον διαβεβαίωσα ότι η αλβανική κυβέρνηση θα συζητήσει σοβαρά την ιδέα αυτή. Συζήτησα το θέμα και με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή