Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Ευρωπαίους πολίτες «δύο ταχυτήτων», πριν και μετά το Brexit, εισηγείται η Βρετανία, προετοιμάζοντας το έδαφος για σκληρό παζάρι με τις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται πλέον στα «σκληρά» ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθ’ οδόν για την Κίνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πολίτες της Ε.Ε. που θα έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2019, δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους προ Brexit αφιχθέντες, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
«Οι άνθρωποι που έχουν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν η χώρα ήταν μέλος της Ε.Ε. έχουν κάποιες συγκεκριμένες προσδοκίες» δήλωσε η Μέι. «Είμαι ξεκάθαρη: υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους που ήρθαν πριν από την έξοδό μας και σε αυτούς που θα έρθουν όταν θα γνωρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της Ε.Ε.».
Η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανέλαβε να κάνει... λιανά τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι πολίτες της Ε.Ε. θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία η Βρετανία θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα καταγραφής. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως θα υπάρξει αλλαγή έπειτα απ’ αυτή την περίοδο για όσους θα έχουν έρθει στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
«Οποιοσδήποτε έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τον Μάρτιο του 2019 θα έχει τα δικαιώματα που καθορίστηκαν στη συμφωνία του Δεκεμβρίου. Οποιοσδήποτε έρχεται ύστερα απ’ αυτή την περίοδο θα έχει τα ίδια δικαιώματα όπως τώρα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου» διευκρίνισε. «Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα εφαρμόσουμε ένα σύστημα καταγραφής για τις νέες αφίξεις» πρόσθεσε.
«Τα μελλοντικά δικαιώματα αυτών που έφτασαν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος αυτής της περιόδου είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα δικαιώματα αυτά θα είναι διαφορετικά απ’ αυτά όσων είχαν έρθει πριν».
Η Ε.Ε. προσέφερε στη Βρετανία μία μεταβατική περίοδο έως το τέλος του 2020 μετά το Brexit. Η Ε.Ε. επιδιώκει τα τρία εκατομμύρια πολίτες της που ζουν στη Βρετανία να συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.
Ο περιορισμός της μετανάστευσης από χώρες της Ε.Ε., κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ, ήταν η βασική αιτία που οι Βρετανοί ψήφισαν με 52% υπέρ του Brexit και 48% κατά, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.
Οι προθέσεις της Μέι για Ευρωπαίους πολίτες «δύο ταχυτήτων» αποσκοπούν στο να καθησυχάσουν τους επικριτές της από το Συντηρητικό Κόμμα, που την κατηγορούν ότι επιδιώκει Brexit «αλά καρτ», «προδίδοντας» την εντολή που έδωσε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μάλιστα, στο θέμα αυτό, λέγοντας πως ο βρετανικός λαός «δεν ψήφισε να μην αλλάξει τίποτα όταν φύγουμε από την Ε.Ε.». «Αυτό το οποίο κάνουμε δεν είναι παρά να κάνουμε τη δουλειά που ζήτησε ο βρετανικός λαός η κυβέρνηση να κάνει, η οποία είναι να προχωρήσει στο Brexit».
Οι χθεσινές δηλώσεις της Μέι αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, παρότι τον τελευταίο καιρό έμοιαζε οι δύο πλευρές να έχουν κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.
O βασικός διαπραγματευτής από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ, αντιδρώντας στις δηλώσεις Μέι, δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν»: «Τα δικαιώματα των πολιτών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είναι αδιαπραγμάτευτα». Υποστήριξε ακόμη πως «για να δουλέψει η μεταβατική περίοδος», δεν μπορεί να υπάρξουν «δύο είδη δικαιωμάτων για τους πολίτες της Ε.Ε.».
Επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο, πως η Ε.Ε. υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι η ελευθερία μετακίνησης είναι προϋπόθεση για διαρκή πρόσβαση στην ενιαία αγορά κατά τη μεταβατική περίοδο που θα διευκολύνει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
«Η Ε.Ε. υπήρξε πολύς σαφής από την αρχή. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνοδεύεται από προϋποθέσεις και η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων είναι μία απ’ αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Μέι.