Οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Μανούλα μου, είμαι αθώος»

«Αρίστος», βασισμένος στον «Γύρο του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 10:30
UPD:06/02/2018 12:11
_dm_
A- A A+

Το βραβευμένο μυθιστόρημα «Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη, με θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή, μέσα από την παράσταση «Αρίστος».

Σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου και σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου), από τις 5 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

_DM_

Οι ερμηνευτές της παράστασης ζωντανεύουν μια ιστορία, η οποία μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς πόλης, σε έναν σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960, όταν γίνεται είκοσι ετών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, δηλαδή ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέιχ Σου», που ο Τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966, καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης.

_DM_
Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν: «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

Εννέα χαρακτήρες, που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, συνθέτουν το προφίλ του «Αρίστου», μέσα από τις χειμαρρώδεις υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους.

_DM_
Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δωσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια -οι δύο έρωτές του.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου, διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου, μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα, φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη. Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου.

_DM_
Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900. Λήξη παραστάσεων: 3 Απριλίου. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 13 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς