Τροπολογία για την αναγραφή του επωνύμου των γυναικών υποψηφίων

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 13:44
UPD:13:47
A- A A+

Τροπολογία που θα επιτρέπει στις υποψήφιες των δημοτικών εκλογών να επιλέγουν οι ίδιες το επώνυμο με το οποίο θα αναγράφονται στα ψηφοδέλτια, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτες Β΄Αθηνών της ΝΔ Αικατερίνη Παπακώστα και Αττικής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Με την τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα κάθε γυναίκας που θα θέτει υποψηφιότητα σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να επιλέγει μόνη της το επώνυμο το οποίο θα αναγράφεται πρώτο στο ψηφοδέλτιο.

Εφόσον ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, θα μπει ένα τέλος στη διάταξη που καθορίζεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες πρέπει να αναγράφουν πρώτο το επώνυμο με το οποίο είναι εγγεγραμμένες στην οικογενειακή μερίδα. Όπως επισημαίνεται, αυτή η υποχρεωτική επιλογή δημιουργεί πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό γυναικών που έχουν αναπτύξει έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα με το πατρικό τους όνομα, ενώ στην οικογενειακή μερίδα είναι εγγεγραμμένες με το όνομα του συζύγου.

Η τροπολογία αυτή κατατίθεται στο νομοσχέδιο για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης». Αν ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής, θα κατοχυρωθεί πλέον θεσμικά το δικαίωμα των γυναικών να αναγράφονται στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών στους οποίους συμμετέχουν, με το επώνυμο που επιλέγουν, με ισχύ από τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή