Τουρκία - Ε.Ε.: Ενσταση Λευκωσίας στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Παιδεία και Πολιτισμός»

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 14:04
A- A A+

Ενσταση στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Παιδεία και Πολιτισμός» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέβαλε η Κύπρος, αλλά και άλλες χωρες-μέλη, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

Η θέση της Λευκωσίας, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, είναι σταθερή και αμετάκλητη και θεωρεί ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικό να συζητείται άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όπως επισήμανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η περίοδος μέχρι τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας πρέπει να αναλωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να πεισθεί «η χώρα αυτή να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου και όχι να αναλωθεί στο να διευκολυνθεί η ενταξιακή της πορεία».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, με τον οποίο θα συζητήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για τους Τουρκοκυπρίους.

Πηγη΄ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή