ΙΑΕΑ: Εξοργιστικό και ψευδές το περιέχομενο αμερικανικής έκθεσης για τα πυρηνικά του Ιράν

Διαμαρτυρία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην Ουάσινγκτον
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 15:20
A- A A+

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) διαμαρτυρήθηκαν έντονα με επιστολή τους στην αμερικανική κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για έκθεση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τμήματα της εν λόγω έκθεσης, ως εξοργιστικά και ψευδή.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η οποία εστάλη από τον διευθυντή εξωτερικών σχέσεων της IAEA Βίλμος Τσερβένι, έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ημερομηνία 23 Αυγούστου, η οποία εμφανίζει το Ιράν ως στρατηγική απειλή, «περιέχει εσφαλμένες, απατηλές και μη επαληθευμένες πληροφορίες», ενώ διαστρεβλώνει διαπιστώσεις της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα πάντα με την IAEA, στην έκθεση αναφέρεται ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο κατάλληλο για στρατιωτική χρήση, ενώ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατέστησαν σαφές πως η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο μόνο ως 3,6% -επίπεδο για την παραγωγή καυσίμου πυρηνικού αντιδραστήρα- πολύ κάτω από το 90% που χρειάζεται για πυρηνικά όπλα.

«Επιπλέον, η Γραμματεία της IAEA διαμαρτύρεται για τον εσφαλμένο και παραπλανητικό ισχυρισμό» ότι η Υπηρεσία επέλεξε να αποσύρει έναν σημαντικό επιθεωρητή επειδή είχε δήθεν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σκοπός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ήταν η κατασκευή όπλων.

Σύμφωνα με την επιστολή, η έκθεση του Κογκρέσου περιέχει «έναν εξοργιστικό να ανέντιμο ισχυρισμό» πως ο επιθεωρητής απομακρύνθηκε επειδή δεν συμφώνησε σε μια δήθεν πολιτική της IAEA που απαγορεύει «στους αξιωματούχους της να λένε ολη την αλήθεια» σχετικά με το Ιράν. Διπλωμάτες ανέφεραν πως ο εν λόγω επιθεωρητής παραμένει επικεφαλής του τμήματος της IAEA που ασχολείται με το Ιράν.

Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, οι ψευδείς αυτές πληροφορίες «δίνουν την εντύπωση ενός deja-vu στην, προ του πολέμου του Ιράκ, περιόδου», κατά την οποία IAEA είχε πάρει αποστάσεις από τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, ελλέιψει αποδείξεων.

Εν τω μεταξύ ο πρεσβευτής του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας κάλεσε σήμερα τον αμερικανό ομόλογό του σε «ανοικτή συζήτηση» σε ό,τι αφορά την επιθυμία της Ουάσινγκτον να επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσουμε όλα τα θέματα, τεχνικά, νομικά, πολιτικά και τα θέματα ασφαλείας σε μια ανοικτή συζήτηση με τον αμερικανό πρεσβευτή για να αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αβάσιμοι», τόνισε ο ιρανός διπλωμάτης Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ, στο περιθώριο συνόδου της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή