Ωμό πάθος ακατέργαστου θυμού

«Το τραμ με το όνομα “Πόθος”» του Τένεσι Ουίλιαμς, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 08:05
A- A A+

Κρυφοί πόθοι και ανομολόγητες λέξεις, κοινωνικές και προσωπικές αντιλήψεις, τραυματισμένες μνήμες και όνειρα ανεκπλήρωτα, ένας κόσμος φοβισμένος «συνωστίζεται» μέσα στο «Τραμ με το όνομα “Πόθος”» του Τένεσι Ουίλιαμς, όπως είναι η ακριβής μετάφραση του πρωτότυπου τίτλου.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του θεατρικού ρεαλισμού του 20ού αιώνα, με μακρά και επιτυχημένη πορεία στη διεθνή θεατρική σκηνή από το πρώτο του ανέβασμα, το 1947, στη Νέα Υόρκη, και με την ταινία του Ελία Καζάν με τη Βίβιαν Λι και τον Μάρλον Μπράντο να παραμένει στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου, το «Τραμ με το όνομα “Πόθος”» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία  Μιχαήλ Μαρμαρινού, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32).

Στη Νέα Ορλεάνη του 1947, η Μπλανς, καθηγήτρια από τον Νότο, επισκέπτεται την αδελφή της, Στέλλα, που ζει με τον άνδρα της, Στάνλεϊ. Η Μπλανς βλέπει υποτιμητικά τον Στάνλεϊ, λόγω της καταγωγής του, αλλά και του οξύθυμου και ακατέργαστου χαρακτήρα του, στοιχεία που καθηλώνουν τη Στέλλα σε μια σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Η εύθραυστη και με ευγενική καταγωγή Μπλανς βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τον Στάνλεϊ και η συγκατοίκηση μαζί του αποτελεί την αφετηρία, για να ξεδιπλωθεί το ομιχλώδες παρελθόν της και να αναπτυχθεί μια σχέση πάθους και μίσους, που κλονίζει για πάντα τις ευαίσθητες ισορροπίες των ηρώων.

«Μα, τι μουσική είναι αυτή που έρχεται από τη γωνία»;

«Ας δούμε τι πραγματικά μπορεί να συμβεί, όταν αυτά τα αλύτρωτα πρόσωπα από το θρυλικό  “tram named “desire””, το θρυλικό “τραμ με την ονομασία “Πόθος””, συναντηθούν με κάποια άλλα αλύτρωτα, πιο κοντινά μας, ηθοποιούς αυτήν τη φορά, σε μια εξίσου σκληρή εποχή κατάρρευσης πρώην ονείρων, σε κάποιαν άλλη γειτονιά, που κι αυτή ξέρει από ισορροπίες που αναπτύσσονται, δύσκολες, κοντά στα νερά -είτε πρόκειται για λιμάνι, είτε πρόκειται για ένα ποτάμι μυθικό που γέννησε απ’ τα νερά τον πόνο και τα οριστικά τραγούδια των νέγρων» σημειώνει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος, σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, διεύθυνση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, βοηθοί σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη - Μαριλένα Κατρανίδου. Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Θεοδώρα Τζήμου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Ευαγγελία Καρκατσάνη, Αdrian Frieli.

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310. Λήξη παραστάσεων: 1 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.30, Σάββατο: 18.00 και 21.00, Κυριακή: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 30 ευρώ, Α΄ ζώνη: 25 ευρώ -  φοιτητικό και ανέργων: 20 ευρώ, B΄ ζώνη: 20 ευρώ - φοιτητικό και ανέργων: 15 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 15 ευρώ - φοιτητικό και ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, καταστήματα Public, εκδοτήριο Ticket Services (Πανεπιστημίου 39), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς