Ν. Κοτζιάς: Σημαντικό η σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά

Εντός Φεβρουαρίου ελληνικό σχέδιο Συμφώνου προς την ΠΓΔΜ
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 23:29
UPD:30/01/2018 13:32
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα ή τις γλώσσες της χώρας», δήλωσε αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Κατά τη γνώμη μας -αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος- πρέπει να είναι αμετάφραστη», πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έφερε ως παράδειγμα το όνομα της Σρι Λάνκα, σημειώνοντας πως είναι αμετάφραστο.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό προέβλεπε τυπικά η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση για το όνομα θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  1. Ποιο θα είναι το όνομα - το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο.
  2. Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις.
  3. Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά).
  4. Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσει στην ΠΓΔΜ συνολικό σχέδιο Συμφώνου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος. Επανέλαβε, δε, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η όποια συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή» - «Η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα»

Σημείωσε επιπλέον ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση. Είπε πως η ελληνική Βουλή «δεν είναι μόνο κομμάτων, αλλά και βουλευτών» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η συμφωνία θα περάσει. Επεσήμανε, δε, πως αντίθετοι σε συμφωνία εμφανίζονται η Ν.Δ., η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή για διαφορετικούς λόγους, ενώ χαρακτήρισε θετική τη στάση του Ποταμιού.

EURONEWS

Ανέφερε εξάλλου ότι οι ΑΝΕΛ έχουν δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και τόνισε πως η συμφωνία μαζί τους βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα, ωστόσο διευκρίνισε ότι και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πολιτική εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, είπε πως αν στηρίζει το συνολικό πολιτικό έργο θα παραμείνει με τη διαφοροποίησή του.

Εμφανίστηκε εξάλλου βέβαιος ότι «μόλις λύσουμε το ονοματολογικό και τελειώσουμε με τους αλυτρωτισμούς η ΠΓΔΜ μπορεί να εξελιχθεί στο πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα». «Θέλουμε τη λύση του ζητήματος της ονομασίας για εθνικούς, γεωστρατηγικούς, πολιτικούς, οικονομικούς λόγους, καθώς και για να διασφαλίσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη γείτονα», υπογράμμισε.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είπε επίσης ότι από το 1992 έως το 1994, ουδείς εκπρόσωπος των τότε ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σχολίασε πως επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή