Ν. Κοτζιάς: Δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 17:56
UPD:18:19
A- A A+

«Δεν υφίσταται "τσάμικο" ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του σε ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών που είχε ο ΥΠΕΞ με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι συνομιλίες «εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια».

Εκτιμά επίσης ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων περί δήθεν συμπερίληψης του «τσαμικού» ζητήματος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Άλλωστε, άλλο η θέληση της αλβανικής πλευράς να το θέσει και άλλο να γίνεται αυτό αποδεκτό για συζήτηση. Καλούμε την αλβανική πλευρά να μην εγείρει θέματα που αντιστρατεύονται τον υπό εξέλιξη ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο. Διάλογο που βοηθά, χάρις στις προσπάθειες και των δύο πλευρών, στη σημαντική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις που έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους», συμπλήρωσε το ΥΠΕΞ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή