Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό, είναι το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαμηνύοντας ότι η εβδομάδα που ξεκινά, λόγω της επίσκεψης Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, είναι εβδομάδα εξελίξεων στο ζήτημα.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι από την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ έχει μεσοπρόθεσμα να κερδίσει και η χώρα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι εφόσον η στάση της ΠΓΔΜ είναι ουσιαστικά υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει, παρά το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές δεν συμμερίζονται ότι οι συναντήσεις στο Μαξίμου ήταν άκαρπες, ούτε και πως είναι μικρές ή ανύπαρκτες οι πιθανότητες η κυβέρνηση να βρει συμμάχους στο εσωτερικό, στην προσπάθειά της να λύσει το ονοματολογικό.
Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να διχάσει και να απομονώσει τη Νέα Δημοκρατία θα συνεχιστεί, με τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ να ποντάρουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αφενός για να καταφέρουν να υπερβούν την κυβερνητική κρίση με τους ΑΝΕΛ που συνεδριάζουν σήμερα -αλλά στελέχη τους όπως ο Δημήτρης Καμμένος συνεχίζουν να «κονταροχτυπιούνται» με τον ΣΥΡΙΖΑ-, αφετέρου για να συντηρήσουν σενάρια για μελλοντικές συνεργασίες με άλλα κόμματα και βουλευτές, εν όψει των επόμενων εκλογών. Το σενάριο αυτό άλλωστε, υποβοηθούν και στελέχη εντός ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμούν ότι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, έχει φτάσει στα όριά της.
Η επιλογή του Πρωθυπουργού να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ενδεικτική των προθέσεων του. Τα περί «συνέχειας του κράτους» και «οικοδόμησης εθνικής γραμμής» έχουν σκοπό να προκαλέσουν ρήγμα στην Νέα Δημοκρατία και σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση το σχέδιο διχασμού της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να μην βρίσκει στόχο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστούν και μετά την επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
Εικόνα διαφωνίας ωστόσο δεν υπήρξε μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε τη σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ζήτησε η κ. Γεννηματά, δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης στη συζήτηση που έκανε με τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ δεν απάντησε στις προϋποθέσεις που φέρεται να έβαλε ο Σταύρος Θεοδωράκης για να στηρίξει ενδεχόμενη συμφωνία. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας φέρεται να μην απάντησε ούτε στις αιχμές των αρχηγών για διγλωσσία της κυβέρνησης λόγω της διαφορετικής στάσης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Έδειξε ωστόσο ότι στόχος του είναι η «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων, αλλά και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων για απαλοιφή του αλυτρωτισμού». Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι δεν ανέφερε τίποτε συγκεκριμένο στους πολιτικούς αρχηγούς για το ποιες είναι οι δεσμεύσεις που δέχεται για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και κυρίως αν η κυβέρνηση προχωρά σε επίτευξη συμφωνίας, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Ο Πρωθυπουργός και τα επιτελείο του αναμένουν το συλλαλητήριο στις 4 Φεβρουαρίου. Ανησυχούν όχι μόνο από το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε διαμαρτυρία ενάντια στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Σκοπιανό και τα εθνικά θέματα, αλλά να λάβει γενικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα.