Νιγηρία: Συνετρίβη αεροσκάφος, 12 αξιωματικοί νεκροί

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2006 13:39
A- A A+

Δώδεκα Νιγηριανοί στρατιωτικοί, οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι, έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή κατά τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινα, και έξι επέζησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολεσεγκούν Ομπάσαντζο, επέστρεψε εσπευσμένα από τη Σιγκαπούρη, όπου γινόταν η σύσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αμέσως μετά την συντριβή του αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, τύπου Dornier 228, που μετέφερε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι ταξίδευαν για να συμμετάσχουν σε στρατιωτική σύσκεψη.

Στη σημερινή ανακοίνωση της προεδρίας, δεν αναφέρονται τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, αλλά σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της χώρας διέταξε την άμεση διεξαγωγή έρευνας.

Οκτώ στρατηγοί, δύο ταξίαρχοι, ένας αντισυνταγματάρχης και ο πιλότος, έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του αεροσκάφους.

Ο Ομπάσαντζο περιέγραψε τη συντριβή ως «τεράστια εθνική τραγωδία» και έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν στη χώρα μεσίστιες για τρεις ημέρες. Επίσης είπε ότι το εθνικό φεστιβάλ τέχνης που θα άνοιγε τις πύλες του τη Δευτέρα, στην πόλη Μπαγιέλσα νοτίως της χώρας, ματαιώθηκε.

Ο νιγηριανός στρατός που διοικούσε τη χώρα για περίπου τρεις συνεχόμενες δεκαετίας μέχρι το 1999, συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και την κοινωνία της Νιγηρίας.

Οι αεροπορικές τραγωδίες με στρατιωτικά αεροσκάφη δεν ήταν λίγες, τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, Δευτέρα, οι εφημερίδες δημοσίευσαν λίστες με αεροπορικά δυστυχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός το 1992 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 163 αξιωματικών του στρατού, ξεκληρίζοντας σχεδόν μια γενιά.

Και η πολιτική αεροπορία όμως της Νιγηρίας έχει σειρά από ανάλογα περιστατικά. Δύο επιβατικά αεροσκάφη συνετρίβησαν μέσα σε επτά εβδομάδες το ένα από το άλλο στα τέλη του 2005, με αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 223 ανθρώπων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή