Βραζιλία: Την τύχη του πρώην προέδρου Λούλα κρίνει το ομοσπονδιακό εφετείο

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 18:51
UPD:25/01/2018 15:27
REUTERS/© Paulo Whitaker / Reuters
A- A A+

Σε κατάσταση πόλωσης, η Βραζιλία αναμένει με κομμένη την ανάσα την κρίσιμη απόφαση δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε, που άρχισε στη διάρκεια του πρωινού την εκδίκαση της έφεσης του πρώην προέδρου Λούλα.

Ο 72χρονος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντε Σίλβα, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη σχεδόν 10 ετών για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενδέχεται να μην μπορέσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, στις οποίες θεωρείται φαβορί.

Η δίκη άρχισε με την ανάγνωση σύνοψης της διαδικασίας από τον εισηγητή, με την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση να παίρνουν κατόπιν τον λόγο, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται μέσα στο δικαστήριο.

Ο κ. Λούλα κατηγορείται ότι παρέλαβε ένα πολυτελές τριώροφο διαμέρισμα σε παραθαλάσσιο θέρετρο από τον κατασκευαστικό όμιλο OAS με αντάλλαγμα αναθέσεις εκ μέρους της κρατικής εταιρίας Petrobras στη διάρκεια της προεδρίας του (2003-2010).

«Αυτό το τριώροφο διαμέρισμα δεν ανήκει στον Λούλα. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ανήκε πάντα στον OAS. Είναι σαφές πως ο Λούλα δεν πήρε ποτέ τα κλειδιά και ότι δεν έμεινε ούτε μια νύχτα εκεί», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Κριστιάνο Ζανίν Μαρτίνς.

Ο εισαγγελέας Μαουρίσιο Γκέρουμ κατήγγειλε από την πλευρά του μια προσπάθεια «επιμόλυνσης της διαδικασίας» μέσω της «διαιώνισης ενός προσωπικού πολιτικού σχεδίου», σε μια προφανή αναφορά στον κ. Λούλα.

Κάθε δικαστής θα πρέπει να ανακοινώσει την ψήφο του προφορικά. Μία ομόφωνη επιβεβαίωση της καταδίκης από τους τρεις δικαστές μπορεί να περιορίσει τις επιλογές προσφυγής των συνηγόρων του Λούλα.

Όσον αφορά το ποινικό μέρος, ο πρώην πρόεδρος μπορεί επίσης να φυλακιστεί ακόμη και άμεσα, αν και αυτή η επιλογή παραμένει προς το παρόν αρκετά απίθανη.

Χιλιάδες υποστηρικτές μιας εμβληματικής μορφής για τη βραζιλιάνικη Κεντροαριστερά και Αριστερά, αλλά και σφοδροί εχθροί του άρχισαν να καταφθάνουν από το τέλος της περασμένης εβδομάδα στο Πόρτο Αλέγκρε, σε τεταμένη ατμόσφαιρα που προκαλεί φόβους για συγκρούσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η ένταση ήταν αισθητή από τις πρώτες ώρες της ημέρας. Η περιοχή όπου βρίσκεται το δικαστήριο, στο κέντρο ενός πάρκου, αποκλείστηκε πλήρως ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Επιβεβαιώνοντας - όπως είναι το πιο πιθανό - ή ακυρώνοντας την καταδίκη σε φυλάκιση εννέα ετών και έξι μηνών για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το εφετείο θα κρίνει εν πολλοίς τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή