Πρεμιέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων με μπλόκα

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ σε κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο, Κρήτη
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 11:58
UPD:12:14
INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι αγρότες της Καρδίτσας «στέλνουν μήνυμα» προς όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στις φετινές κινητοποιήσεις, με τους αγροτοσυνδικαλιστές της Ομοσπονδίας να εκτιμούν ότι το μπλόκο θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Πρεμιέρα χθες των αγροτικών κινητοποιήσεων με το πρώτο μπλόκο να στήνεται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στην Εθνική Οδό Ε65 (Δέλτα Καρδίτσας). Περίπου 300 τρακτέρ παρατάχθηκαν έως αργά το απόγευμα και στις δύο πλευρές του οδικού δικτύου, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ήδη ληφθεί με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω αμφίπλευρης εκτροπής σε δευτερεύον οδικό δίκτυο. Οι αγρότες της Καρδίτσας «στέλνουν μήνυμα» προς όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στις φετινές κινητοποιήσεις, με τους αγροτοσυνδικαλιστές της Ομοσπονδίας να εκτιμούν ότι το μπλόκο θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες.

Αύριο, στήνεται μπλόκο στο νομό Τρικάλων, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου. Ακόμη κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού, ενώ ο προσανατολισμός είναι για στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας αποφάσισε να στηθεί μπλόκο την Πέμπτη στη Λάρισα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει ακόμα το ακριβές σημείο. Πάντως, δύο είναι τα επικρατέστερα σημεία στα οποία εξετάζεται να παραταχθούν τα τρακτέρ: είτε στον κόμβο της Νίκαιας είτε στον κόμβο Πλατυκάμπου. Στην Πελοπόννησο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί την ίδια μέρα τους αγρότες με τα μηχανήματά τους στο σταθμό της Μεσσήνης.

Στην Κρήτη, οι αγρότες του Ηρακλείου έχουν αποφασίσει για στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια αύριο, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι αγρότες των Χανίων, που έπειτα από μηχανοκίνητο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, θα κατευθυνθούν στα Μεγάλα Χωράφια, όπου θα στήσουν ένα ακόμη μπλόκο. Όπως διευκρινίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι δρόμοι δεν θα κλείσουν για τα διερχόμενα οχήματα.

Στην Άρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου σε Ανθήλη και Δομοκό, καθώς και τη συμμετοχή της στη μεγάλη κινητοποίηση στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.

Τα αιτήματα

Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι οι εγγυημένες τιμές στην πώληση των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΟΑΣΝΛ, οι αγρότες παραδίδουν τη σοδειά τους με τις «ανοιχτές» τιμές χωρίς να ξέρουν πόσο, πότε και αν θα πληρωθούν. «Πουλάμε κοψοχρονιά τη σοδειά μας και φτάνει 5-10 φορές ακριβότερη στη λαϊκή κατανάλωση, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε» σημειώνουν. Επίσης, το αγροτικό πετρέλαιο και η επικείμενη εξομοίωση της τιμής του με τη βενζίνη αποτελεί ακόμα ένα σημείο τριβής, καθώς -όπως υποστηρίζουν οι αγρότες- «την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει στους εφοπλιστές αφορολόγητο πετρέλαιο».

Για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 2%, ενώ δεν θα εκπίπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογία, με μια έκπτωση 15% για φέτος, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι «αυτό σημαίνει ότι κάθε 1.000 ευρώ εισφοράς στον ΕΦΚΑ θα φορολογούνται με 220 ευρώ όπως φορολογείται και το εισόδημά μας. Ψηφίστηκε αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια που σημαίνει περίπου 12 ευρώ/στρέμμα ΕΝΦΙΑ».

Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκαλούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χωραφιών για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ζήτημα το οποίο είναι «κόκκινο πανί» για τις φετινές κινητοποιήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή