Ελεγχοι στην παρασκευή και εμπορία γάλακτος και γαλακτοκομικών

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 16:44
UPD:16:48
A- A A+

Την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «Μέτρα για τον έλεγχο της παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα», ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την υπ'αριθμ. 296113 νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ιωάννης Παπαθανασίου, καθορίζονται όλα τα αναγκαία, συμπληρωματικά μέτρα ελέγχου της παρασκευής ή και εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, η νέα ΚΥΑ επιτρέπει την διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων σε όλους τους αγοραστές γάλακτος, τις μονάδες μεταποίησης ή/και εμπορίας, τις μονάδες τυποποίησης - συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και τους παραγωγούς - κτηνοτρόφους που μεταποιούν το γάλα της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης.

Όλοι οι ανωτέρω υποχρεούνται να αποστέλλουν στον ΕΛ.Ο.Γ., κάθε μήνα, αναλυτική κατάσταση για όλες τις ποσότητες αγελαδινού, πρόβειου, γίδινου γάλακτος που παρέλαβαν, είτε από το εσωτερικό της χώρας είτε από Ευρωπαϊκές και Τρίτες χώρες ή διακίνησαν μεταξύ τους, καθώς και για τα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, με λεπτομερή και πλήρη περιγραφή της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης και της σύνθεσής της, της χώρας προέλευσης κ.λ.π.

Οπως διευκρινίζεται, οι έλεγχοι θα γίνονται επί τόπου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα από κλιμάκια του ΕΛ.Ο.Γ., και όπου κριθεί απαραίτητο θα διενεργείται δευτεροβάθμιος έλεγχος από μεικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται, μέσω των αρχείων των επιχειρήσεων με τα στοιχεία για την αγορά του γάλακτος ως πρώτη ύλη και των γαλακτοκομικών προϊόντων και την καταμέτρηση των αποθεμάτων, η τήρηση των ανωτέρω, που προβλέπει η νέα ΚΥΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή