Εξι πρόσωπα διεκδικούν τη θέση του Ανάν

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 18:42

A- A A+

Ο Κόφι Ανάν μετέχει στην τελευταία ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την αποχαιρετιστήρια. Τρεις μήνες όμως πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για τον (ή την, όπως σπεύδει να προσθέσει κάθε φορά που τον ρωτούν) διάδοχό του. Το μόνο για το οποίο υπάρχει προς το παρόν συναίνεση είναι ότι μάλλον θα προέρχεται από ασιατική χώρα.

Εξι πρόσωπα διεκδικούν τη θέση. Φαβορί είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ο Μπαν Κι-Μουν. Οι άλλοι είναι ο ινδός Σάσι Ταρούρ, αναπληρωτής γραμματέας του ΟΗΕ για τη Δημόσια Πληροφόρηση, ο Σουρακιάρτ Σατιρατάι, αντιπρόεδρος της ταϊλανδικής κυβέρνησης, ο ιορδανός πρίγκιπας Ζεϊντ αλ Χουσεϊν, πρεσβευτής σήμερα στον ΟΗΕ, ο Ζαγιάντα Νταναπάλα, ειδικός για ζητήματα αφοπλισμού από τη Σρι Λάνκα, και η πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε-Φρεϊμπέργκα. Η ύποψηφιότητα της τελευταίας προέκυψε μόλις την περασμένη Παρασκευή και ενδέχεται να ανατρέψει τις γεωγραφικές ισορροπίες.

Ενδεχομένως όμως ο διάδοχος του Ανάν να είναι «outsider». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Εl Pais», ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την Τσαν Χενγκ Τσι, πρεσβευτή της Σιγκαπούρης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανείς δεν αποτολμά να κάνει προβλέψεις, αφού οι ψηφοφορίες είναι μυστικές και όλα μπορεί να αλλάξουν. Για παράδειγμα, σε δύο ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Μπαν έχει λάβει 14 θετικές ψήφους και μία αρνητική. «Αν αυτή η αρνητική ψήφος προέρχεται από ένα μόνιμο μέλος, η υποψηφιότητά του είναι τελειωμένη», επισημαίνει μια διπλωματική πηγή. «Για τον λόγο αυτό, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν το παιχνίδι είναι ανοιχτό ή κλειστό».

Καλές προθέσεις και σκοτεινά σημεία

Ο Κόφι Ανάν, 68 ετών, είναι ο έβδομος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Γεννήθηκε στο Κούμασι (Kumasi) της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον Ο.Η.Ε. ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987-1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990-1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (1992-1996).

Την 1 Ιανουαρίου 1997, ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. σε αντικατάσταση του αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Ο Κόφι Ανάν είναι ο δεύτερος αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο». Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη (AIDS, φτώχεια, κ.ά.).

Οι θητείες του Ανάν είχαν και τα σκοτεινά τους σημεία, όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους κύκλους των ειρηνευτικών αποστολών, η απάθεια του ΟΗΕ απέναντι σε ανθρωπιστικές κρίσεις όπως το Νταρφούρ, το σκάνδαλο του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», η ασυντόνιστη συμμετοχή του ΟΗΕ για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά πολλούς παρατηρητές, ο Κόφι Ανάν δεν μπόρεσε να δείξει την απαραίτητη πυγμή και ανεξαρτησία αποφάσεων απέναντι στους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η παγκόσμια αξιοπιστία του ΟΗΕ.

Πηγή: El Pais, Wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή