Το 50% των ακτών της Μεσογείου θα έχει κτισθεί έως το 2025

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2006 16:32
A- A A+

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στο Λίβανο, έθεσε το ΤΕΕ, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε με θέμα «Η περιβαλλοντική κατάσταση της Μεσογείου σήμερα».

Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με το αντίστοιχο Επιμελητήριο του Λιβάνου και αποστολή, υπό τον Πρόεδρο Γιάννη Αλαβάνο, θα συναντηθεί με την ηγεσία του Επιμελητηρίου στη Βηρυττό, στις 29 Σεπτεμβρίου, με πρόθεση οι συνομιλίες να καταλήξουν σε υπογραφή συμφώνου συνεργασίας.

Κατά τη συζήτηση, στην οποία είχαν κληθεί να μιλήσουν και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Χριστίνα Θεοχάρη, Επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΤΕΕ παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΤΕΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Στον πόλεμο του Βιετνάμ οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον "πορτοκαλί παράγοντα" ("agent orange") που προκαλούσε αποφύλλωση των δέντρων και εύκολο εντοπισμό των Βιετκόνγκ. Ομως ο "πορτοκαλί παράγοντας" είχε προσμίξεις διοξινών που προκάλεσαν μέχρι σήμερα στις περιοχές του Βιετνάμ που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από 1.000.000 θύματα καρκίνου και τερατογενέσεων.

Στο Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν 940.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που προσέβαλαν με καρκινογένεση και άλλες ασθένειες 250.000 αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερο από 1.000.000 αμάχους.

Στην Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία, εκτός από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποίησαν και μικρά, λεπτά φύλλα αλουμινίου που όταν ρίχνονταν στον αέρα από αεροπλάνο μπλόκαραν τα ραντάρ που δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα αεροπλάνα. Επίσης χρησιμοποιούσαν ίνες από άνθρακα που όταν ρίχνονταν από αεροπλάνα προκαλούσαν βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και το Βελιγράδι βυθίστηκε στο σκοτάδι αρκετές φορές.

Στο Αφγανιστάν χρησιμοποιήθηκαν βόμβες με μεγάλη διεισδυτική ικανότητα που μπορούσαν να περάσουν μέχρι και 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης να προκαλέσουν ισχυρότατες εκρήξεις ισοδύναμες σεισμών πολλών ρίχτερ και συγχρόνως κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και προκαλούσαν ασφυξία σε όσους βρίσκονταν μέσα στις σήραγγες.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο το HAARP, Ερευνητικό Πρόγραμμα Υψηλής Συχνότητας Δραστικής Ακτινοβολίας ου (High-frequency Active Aural Research Program), που αποτελεί απειλή για το κλίμα, και όπλο μαζικής καταστροφής αφού ολόκληροι πληθυσμοί μπορεί να πνιγούν από πλημμύρες ή να καταδικαστούν σε λιμοκτονία από τις μακρές περιόδους ξηρασίας».

Αναφερόμενη ειδικότερα στην περιβαλλοντική κρίση που προκλήθηκε στο Λίβανο κατά τις πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις, αναφέρθηκε στη θαλάσσια ρύπανση, τον εθνικό δρυμό των κέδρων και τις αστικές υποδομές.

Οπως τόνισε η κα Θεοχάρη για όλες αυτές τις επιπτώσεις δεν προβλέπονται κυρώσεις.

Γενικότερα, για την επιδείνωση του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, η εκπρόσωπος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι παρά τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και 30 χρόνια για την προστασία της, η Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι εύθραυστο σύστημα και υποβαθμίζεται όσο αυξάνονται οι περιβαλλοντικές πιέσεις. Βάσει των σημερινών υπολογισμών, αναμένεται ότι το 50% των ακτών της Μεσογείου θα έχει κτισθεί έως το 2025.

Για τις εγκαταστάσεις αποβλήτων είπε ότι λόγω μη συμμόρφωσης στην Κοινοτική Οδηγία, η χώρα μας βρίσκεται στη διαδικασία παραπομπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για 29 πόλεις, ενώ εξέφρασε και την ανατίθεσή της για το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό και την παραλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπου ερήμην του ΥΠΕΧΩΔΕ και με μια ορολογία παρωχημένη, παραδίδει τον αιγιαλό και την παραλία σε κάθε είδους δραστηριότητες, χωρίς να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή