Μιρς: Και η αριστερή πτέρυγα του SPD υπέρ διαπραγματεύσεων με Μέρκελ - Ζεεχόφερ

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 13:03
UPD:13:09
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 600 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της βάσης του SPD καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. 

A- A A+

Περίπου το 90% των 60 βουλευτών της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την κεντροδεξιά CDU/CSU των Άνγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με τον Ματίας Μιρς, βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών.

«Τώρα πρέπει να βάλουμε ψηλά στην ατζέντα το πως αυτό το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο και πως θα συμμετέχουν όλοι. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν εάν τα μέλη έχουν τον τελευταίο λόγο στη συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό», τόνισε ο κ. Μιρς.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 600 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της βάσης του SPD καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Εάν τελικά αυτές αρχίσουν, η τελική συμφωνία θα τεθεί εκ νέου σε μια χρονοβόρα εσωκομματική ψηφοφορία. Πάντως η νεολαία του κόμματος, η οποία έχει επιρροή εντός του SPD, υπό τον Κέβιν Κιούνερτ, έχει ταχθεί απερίφραστα κατά των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να την εμποδίσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Αντρέα Νάλες, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος στη Μπούντεσταγκ (κάτω σώμα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου), σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου Funke, επέκρινε τον κ. Κιούνερτ ότι «επικαλείται λανθασμένα στοιχεία» και έκανε έκκληση στα μέλη να μην έχουν αυταπάτες και φρούδες ελπίδες (ενν. για αλλαγές στη συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες) κατα τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. «Θα γίνουν όμως σκληρές διαπραγματεύσεις», όπως είπε. Η κ. Νάλες εκτιμά επίσης ότι το 1/3 των εκπροσώπων του έκτακτου συνεδρίου δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Η νεολαία του κόμματος συνεχίζει πάντως την εκστρατεία κατά του «ναι» στις διαπραγματεύσεις και οργανώνει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος εκδήλωση με θέμα: «Οχι στον μεγάλο συνασπισμό / ΝοGroko».

Ενώ βετεράνοι του SPD, όπως ο πρώην πρόεδρός του, Κουρτ Μπεκ και ο πρώην επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας Ερχαρντ Επλερ αρθρογραφούν υπέρ του «ναι», ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), συμβουλεύει δηκτικά τους Σοσιαλδημοκράτες σε συνέντευξή του στην Neuen Osnabrücker Zeitung ότι «είναι καλύτερο να λύσουν το πρόβλημα ηγεσίας που έχουν στην αντιπολίτευση και να αναγεννηθούν εκεί».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή