Δ. Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου για να μιλάμε για νίκες και ήττες»
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 11:00
UPD:13:34
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση.

«Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα και νομίζω ότι επειδή ακριβώς τα Βαλκάνια είναι μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει περάσει πάρα πολλά, είναι εξαιρετικά σημαντικό σιγά σιγά να κλείνουν οι εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα για να έχει τη δυνατότητα το σύνολο της περιοχής να περάσει σε μια ιστορική περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «247».

Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ένα «πρώτο πλαίσιο» την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την κατάθεση των προτάσεων από τον κ. Νίμιτς και σημείωσε πως το γενικό πλαίσιο στο οποίο διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων.

Σε ερώτηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και για τις φωνές εκείνες που δεν θέλουν να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου για να μιλάμε για νίκες και ήττες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα αποτελέσει λύση και για τις δύο πλευρές. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουμε σε μία προσπάθεια συνεννόησης, κατανόησης, αμοιβαίων υποχωρήσεων. Είναι λίγο υποκριτικό το γεγονός ότι μια σειρά από εθνικιστικές ομάδες ή συσπειρώσεις ή ΜΜΕ που προωθούν γραμμές υπερπατριωτικές συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους διότι το σημερινό όνομα πΓΔΜ εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία».

«Όχι στην αντιμετώπιση με όρους συλλαλητηρίου»

Σχετικά με το συλλαλητήριο, που οργανώνεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη την κοινή γνώμη και τις διαφορετικές απόψεις οι οποίες μπορεί να κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα με όρους συλλαλητηρίου. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους όρους του 1992, η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πάρα πολύ και τα σημερινά συλλαλητήρια δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βίωσε η χώρα 25 χρόνια πριν» παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έθεσε η Εκκλησία, αναφέρθηκε στις επιστολές που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα διαχειριστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία το εκκλησιαστικό ζήτημα.

«Να σταματήσει το 'κρυφτούλι' η Ν.Δ.»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμα τη θέση της σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει Πρωθυπουργό, έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα και έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τη θέση της κυβέρνησης».

EURONEWS
Ταυτόχρονα κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να σταματήσει το κρυφτούλι» και «να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη Ν.Δ. να μιλούν για "διγλωσσία" της κυβέρνησης καθώς το 1992 η Ν.Δ., ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

«Η Ν.Δ., πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να τοποθετηθεί όχι με όρους εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας, ούτε με όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά να μιλήσει καθαρά, να πάρει καθαρή θέση ως προς το τι θα κάνει έχοντας ως γνώμονα της τοποθέτησης της το συμφέρον της χώρας και όχι την μικροπολιτική αξιοποίηση ενός θέματος που δεν προσφέρεται για τέτοια» πρόσθεσε.

«Εσωτερικές αντιθέσεις σπαράσσουν τη Ν.Δ.»

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το σθένος να τοποθετηθεί με καθαρότητα και να πει τι θέλει από τις διαπραγματεύσεις, λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων που "σπαράσσουν" τη Νέα Δημοκρατία. Όπως ανέφερε, «είναι φανερό ότι η Ν.Δ. είναι χωρισμένη σε τουλάχιστον τρία κομμάτια στο ζήτημα αυτό. Υπάρχει ο χώρος που ορίζεται από την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ο φιλελεύθερος που δεν μιλά με δυνατή φωνή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος για να φέρει στην επιφάνεια αυτή τη φωνή, αλλά δεν το κάνει, ενώ υπάρχει και μια άλλη πτέρυγα που «φλερτάρει καθαρά» με ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις».

Καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018 με αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές

Σε ερώτηση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «η καθαρή έξοδος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δυνατότητά μας να έχουμε αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, δηλαδή να μην υπάρχει η ανάγκη υποστήριξης από τον επίσημο τομέα με δανεισμό και να μην υπάρξουν νέα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα μετά τον Αύγουστο του 2018».

«Δεν ψάχνουμε κανέναν»

Για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ταυτίζονται πλήρως με τη Ν.Δ. και πρόσθεσε πως «όσο δεν ακολουθούν τη στάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν υπάρχουν πραγματικά περιθώρια πολιτικής σύγκλισης ούτε ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου».

Σε ερώτηση τέλος αν τελειώνει η συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αν στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν νέο σύμμαχο, απάντησε: «Δεν ψάχνουμε κανέναν».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή