Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το κράτος «δεν θα αφήσει να δημιουργηθεί και πάλι μια ‘ζούγκλα’» στο Καλαί - η παραγκούπολη των μεταναστών που διαλύθηκε στην πόλη της βόρειας Γαλλίας - ενώ άσκησε παράλληλα έντονη κριτική για τις «ανακολουθίες» της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθεί και πάλι μια ‘ζούγκλα’» στο Καλαί, είπε, αναφερόμενος στην τεράστια παραγκούπολη περισσότερων από 8.000 μεταναστών που διαλύθηκε στα τέλη του 2016.
«Όλα έχουν γίνει ώστε η παράνομη διέλευση να μην είναι δυνατή στο Καλαί», που «δεν είναι μια κρυφή πύλη εισόδου προς την Αγγλία», είπε, λέγοντας ότι το κράτος δεν θα αφήσει να «ανασυσταθούν παράνομα κυκλώματα» στην περιοχή, σε ομιλία του ενώπιον των δυνάμεων της τάξης στο Καλαί.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική», υπογραμμίζοντας τις ανεπάρκειες και τις ανακολουθίες της Ε.Ε., οι συνέπειες των οποίων ήταν αισθητές «σε πολλές περιπτώσεις» στο Καλαί.
Άσκησε έντονη κριτική στον κανονισμό του Δουβλίνου, που ορίζει ότι η αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται από το πρώτο κράτος εισόδου στην ΕΕ.
«Ο κανονισμός του Δουβλίνου, όπως εφαρμόστηκε, βρίθει ανακολουθιών. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δεν είναι ικανοποιητικός», είπε, εκτιμώντας όμως ότι η αντικατάστασή του από ένα σύστημα όπου η αίτηση ασύλου θα μπορεί να κατατίθεται σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος δεν «είναι μια λύση που εξετάζεται βραχυπρόθεσμα γιατί θα οδηγούσε στην απαλλαγή από την ευθύνη όλων των χωρών εισόδου».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική πιο αλληλέγγυα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, και άρα να διαθέσουμε περισσότερα μέσα για τον έλεγχο των συνόρων, [να έχουμε] περισσότερη συνέπεια στην πολιτική στο εξωτερικό των συνόρων μας (…)», είπε. «Έχει ξεκινήσει αλλά προχωρεί πολύ αργά.»
Δύο ημέρες πριν από μια γαλλο-βρετανική σύνοδο κορυφής, ο κ. Μακρόν είπε ότι η συνεργασία με τους Βρετανούς θα αφορά την «καλύτερη διαχείριση» του θέματος των ασυνόδευτων ανήλικων, την «ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας στο Καλαί», καθώς και «με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης» και «τη δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη σημαντικών προγραμμάτων» για την περιοχή του Καλαί.