Δεν «βλέπει» μεγάλο σεισμό στην Αθήνα ο Ευ. Λέκκας

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 11:11
UPD:11:12
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μιλώντας στο πρακτορείο FM, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό. 

A- A A+

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε το βράδυ της Δευτέρας την Αθήνα.

Μιλώντας στο πρακτορείο FM, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό. 

Ακόμη, σημείωσε ότι «οι κατασκευές μας έτσι όπως αυτές έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού είναι ανθεκτικές που αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη». 

Κατά τον κ. Λέκκα, η δόνηση έγινε έντονα αντιληπτή λόγω του μικρού εστιακού της βάθους και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της δραστηριότητας που είχαμε πριν από μια εβδομάδα στην ίδια περιοχή, η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε έναν σμήνος σεισμών (...). 

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι όλα αυτά τα επίκεντρα, όλη αυτή η δραστηριότητα εντοπίζεται στη βόρεια, βορειοανατολική πλευρά της Πεντέλης προς τον Μαραθώνα, μία δραστηριότητα η οποία οφείλεται σε μικρά ρήγματα, μικρού μεγέθους τα οποία δραστηριοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησε ότι «αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν έχει εκτονωθεί η διέγερση, συνεπώς είναι φυσικό να περιμένουμε μικρούς σεισμούς στην περιοχή αντίστοιχου μεγέθους και εκείνο το οποίο εύλογα θα ρωτούσε κάποιος είναι αν θα έχουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή».

«Εκείνο το οποίο μπορώ να πω σαν απάντηση είναι ότι θα έχουμε τους ίδιους σεισμούς πάνω - κάτω, δεν φαίνεται στην περιοχή να υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα, ούτως ώστε να δώσει κάποια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και ούτε φαίνεται ότι έχουμε μετάθεση σε διπλανές περιοχές, έτσι ώστε να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό, με δεδομένο ότι διπλανές περιοχές μπορούν να δώσουν κάποιον μεγάλο σεισμό. Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι δεν ευσταθεί αυτή η εκδοχή, καθώς τα επίκεντρα είναι εντοπισμένα σε έναν μικρό γεωγραφικό χώρο», κατέληξε ο σεισμολόγος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή