Δεν δίνεται αποζημίωση για θανατηφόρο τροχαίο με περιπολικό όταν ο οδηγός είναι εκτός υπηρεσίας

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 18:28
UPD:19:12
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση το ελληνικό Δημόσιο σε  περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ακόμη και θανατηφόρου, το οποίο προκλήθηκε με περιπολικό, όταν ο αστυνομικός είναι εκτός υπηρεσίας.

Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας που επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, οι συγγενείς γυναίκας που ήταν συνοδηγός σε περιπολικό και απανθρακώθηκε μετά από ατύχημα, δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, αστυνομικός που ηταν εκτός υπηρεσίας οδηγουσε μεθυσμένος περιπολικο με συνεπιβάτιδα μια παντρεμένη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών.

Ο αστυνομικός, έτρεχε με μεγαλη ταχύτητα και αφού είχε πέρασει τρεις ερυθρούς σηματοδότες, έχασε τον έλεγχο του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, παρέκκλινε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να απανθρακωθει η συνεπιβάτιδα του.

Ο σύζυγος και τα παιδια της γυναίκας προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητώντας να τους καταβληθεί συνολικη αποζημίωση 1.200.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν έχει ευθύνη αποζημίωσης αφού ο οδηγός του οχήματος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ότι δεν υφίσταται ευθύνη του Δημοσίου, επειδή «η παρανομία έλαβε χώρα εκτός του κύκλου καθηκόντων του  αστυνομικού, αφού αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητο εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, μεταφέροντας πρόσωπο άσχετο προς την υπηρεσία, προς άσχετες προς υπηρεσία διαδρομές με σκοπό τη διασκέδασή του και σε κατάσταση μεγάλης μέθης».  

Το ΣτΕ έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση είναι σύμφωνη με τη νομολογία του ΑνωτάτουΕιδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή