Νομοσχέδιο για μειονοτικά σχολεία στην Τουρκία

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 20:32
A- A A+

Επιτρέπεται να σπουδάζουν στα μειονοτικά σχολεία της Τουρκίας και πολίτες άλλων χωρών, με την προϋπόθεση ότι ανήκουν από πλευράς εθνοτικής ή θρησκευτικής καταγωγής στην εν λόγω μειονότητα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χτες στην Εθνοσυνέλευση η τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο περί ιδιωτικών σχολών.

Ωστόσο, σύγχυση επικρατεί με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλης. Διάταξη του άρθρου 3 του νέου νόμου αναφέρει ότι «δεν μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ίδια ή παρόμοια με στρατιωτικές σχολές ή σχολές που υπάγονται στην Υπηρεσία Ασφαλείας και με ιδρύματα που παρέχουν θρησκευτική παιδεία», αλλά στο άρθρο 2 γίνεται λόγος για σχολεία «που τελούν υπό την εγγύηση της Συνθήκης της Λωζάννης», εγγύηση η οποία σαφώς αφορά και το δικαίωμα για ίδρυση και λειτουργία Θεολογικής Σχολής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επεξήγηση της τροπολογίας για τη διεύρυνση του ορισμού των μειονοτικών σχολείων. Οι όροι «ελληνική, αρμενική και ιουδαϊκή μειονότητα» αντικαταστάθηκαν από τον όρο «μη μουσουλμανικές μειονότητες», επειδή «δεν θα ήταν σωστό τα μειονοτικά σχολεία να τοποθετηθούν αφενός σε εθνοτική βάση, με τη χρήση των όρων ελληνικά και αρμενικά και αφετέρου σε θρησκευτική βάση, με τη χρήση του όρου ιουδαϊκή».

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το σημείο της επεξήγησης όπου σημειώνεται ότι «στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στη συνταγματική δομή, δεν παρατηρείται αντίληψη περί μειονοτήτων που στηρίζονται στην εθνοτική βάση» και ότι «έχει γίνει αποδεκτή η ύπαρξη μη μουσουλμανικών μειονοτήτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή