Για εύλογες αμφιβολίες σχετικά με την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κάνει λόγο η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας, σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομίας, ότι τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας.
Ειδικά για τον αναπτυξιακό νόμο παρατηρεί ότι μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο, αλλά ούτε καν υπάρχει αίτημα που να έχει αξιολογηθεί. «Ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 παραμένει ανενεργός» τονίζει.
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακό νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014, όταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας μέσα σε μόλις 6 μήνες υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν τελικώς 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,668 δισ. ευρώ και μάλιστα με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από τις ισχύουσες που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στις ανωτέρω επενδύσεις ήταν προαπαιτούμενη και άρα εξασφαλισμένη η ίδια συμμετοχή του κάθε μετόχου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% (αυτός ο έλεγχος γινόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους προηγούμενους αναπτυξιακούς), ενώ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προξενεί ότι στο Ν.4399 δεν απαιτείται από το μέτοχο να αποδείξει ότι διαθέτει τα κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου (αρκεί υπεύθυνη δήλωση του και μόνο).
«Άρα προφανώς μεγάλο μέρος των αιτημάτων του Ν.4399, για την επιτυχία του οποίου η κυβέρνηση κομπάζει, δεν είναι ώριμες επενδύσεις» αναφέρει.
Η κ. Μπακογιάννη ζητεί να ενημερωθεί:
- Ποια η εξέλιξη της διαδικασίας των αιτήσεων υπαγωγής στο Ν.4399;
- Πόσες από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν περάσει τον έλεγχο πληρότητας σήμερα, πόσες αιτήσεις προχωρούν στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης και πότε αυτό θα ολοκληρωθεί;
- Σε πόσες αιτήσεις υπαγωγής σήμερα έχει ελεγχθεί η δυνατότητα καταβολής της ίδιας συμμετοχής του κάθε μετόχου;
- Ο νόμος προβλέπει 8 καθεστώτα ενίσχυσης. Πότε θα προκηρυχθούν τα 4 καθεστώτα ενίσχυσης που απομένουν;