Τουρκία: Σταματούν οι εκδόσεις υπόπτων στις ΗΠΑ εάν δεν παραδοθεί ο Γκιουλέν

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 17:18
UPD:17:24
EPA/SELAHATTIN SEVI/HANDOUT ZAMAN DA

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

A- A A+

Η Τουρκία δεν θα εκδίδει κανέναν ύποπτο προς τις ΗΠΑ εάν η Ουάσινγκτον δεν παραδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, Τούρκο ισλαμιστή ιεροκήρυκα τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Προς το παρόν έχουμε παραδώσει στις ΗΠΑ 12 τρομοκράτες, αλλά δεν μας έχουν παραδώσει το πρόσωπο που θέλουμε. Επινοούν διάφορες δικαιολογίες από το πουθενά», είπε ο κ. Ερντογάν ενώπιον αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνέδριο που διεξήχθη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Εάν δεν μας τον παραδώσετε τον Γκιουλέν, τότε να μας συγχωρείτε, αλλά από΄ δω και στο εξής όποτε μας ζητήσετε (να σας παραδώσουμε άλλον έναν τρομοκράτη, όσο εγώ θα βρίσκομαι στον προεδρικό θώκο της χώρας, δεν θα σας τον δίνουμε» προειδοποίησε.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δεσμοί Άγκυρας - Ουάσιγκτον έχουν ήδη πληγεί εξαιτίας της αποτυχίας της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Φ. Γκιουλέν και της στήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας και τον πολιτικό βραχίονά τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι σχέσεις τους θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Οι ΗΠΑ δεν μας ακούνε, αλλά ακούνε τους PYD/YPG. Μπορεί άραγε να υπάρξει μια τέτοια στρατηγική συνεργασία; Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα επιτρέψει να της βάζουν τρικλοποδιά οι αντιφατικές πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και ο ένοπλος βραχίονάς του, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της βόρειας Συρίας έχουν αδελφικούς δεσμούς με το παράνομο στην Τουρκία Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), σε σημείο που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο φορέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή