Ν. Κοτζιάς: Ο Π. Καμμένος δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στα ελληνικά

«Θέλουμε ονομασία διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία»
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 20:32
UPD:23:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η κυβέρνηση θα συζητήσει για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση και για ένα όνομα «διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία», δήλωσε αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ τόνισε ότι «οι γείτονες μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς -όπως το ΝΑΤΟ- χωρίς λύση».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «ο κ. Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου "Μακεδονία". Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της Μακεδονίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τη διαπραγμάτευση».

Είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.

Επεσήμανε, δε, ότι «ως κυβέρνηση τολμούμε να πάρουμε ιστορικές ευθύνες - εφόσον υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά» και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ανικανότητα να επιλύσει το Σκοπιανό.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι τη σύνθετη ονομασία «την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε».

Όπως πρόσθεσε, «εγώ παίρνω κάθε μέρα, έχει ένα ενδιαφέρον, 100 με 200 e-mails και sms που μου λένε "Νίκο, κ. Κοτζιά, πολύ καλέ μου άνθρωπε, πολύ κακέ μου άνθρωπε, μη δώσετε το όνομα ‘Μακεδονία’". Αυτό πραγματικά, άμα ήμασταν στο 1992 μπορούσε να το συζητήσει κανείς. Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε, δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή