ΗΠΑ: «Ρωσικός δάκτυλος» στις εκλογές στο Μεξικό

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 08:53
UPD:08:55
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στρατηγός Μακμάστερ με τον πρόεδρο Τραμπ

A- A A+

Για προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό ώστε να προκαλέσει διχασμό στη χώρα κατηγόρησε τη Ρωσία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ σε ομιλία του στο Ίδρυμα Τζέιμσταουν στις 15 Δεκεμβρίου.

Το βίντεο με το απόσπασμα της ομιλίας του Αμερικανού αξιωματούχου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της μεξικανικής εφημερίδας Reforma όπου ο Μακμάστερ υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπάρχουν αποδείξεις για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Μεξικό.

«Έχουμε δει πως πρόκειται για μια προσπάθεια με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών για να πολωθούν δημοκρατικές κοινωνίες, για να τεθούν αντιμέτωπες κοινότητες μέσα σε αυτές τις κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη χρήση από τη Ρωσία εξελιγμένων εργαλείων στο Διαδίκτυο για την διασπορά προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, Μεξικανοί πολιτικοί επισημαίνουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί «κανένα στοιχείο» που να τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ και το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι έχει αποπειραθεί να επέμβει σε εκλογικές διαδικασίες σε άλλες χώρες.

Στο Μεξικό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επικρατέστερος για την προεδρία είναι ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο κεντροαριστερός πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, ο οποίος υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά, και επέκρινε ως υπερβολικά ενδοτική έναντι των ΗΠΑ την πολιτική του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ-Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή