Κινήσεις αποκλιμάκωσης στην κορεατική χερσόνησο

Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2018 09:58
UPD:10:00
REUTERS/KIM HONG-JI

Δημοσιογράφος τραβά φωτογραφία έναν νοτιοκορεάτη στρατιώτη που στέκεται φρουρός στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα της Βόρειας και Νότιας Κορέας, στη Νότια Κορέα.

A- A A+

Μετά τη συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας γα έναρξη συνομιλιών, ο Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή,  Τσανγκ Ουνγκ, δήλωσε σήμερα ότι  η Πιονγιάνγκ «θα συμμετάσχει πιθανώς» στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν (Νότια Κορέα) από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το μέλος της ΔΟΕ έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον των δημοσιογράφων στη διάρκεια μιας στάσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου καθ' οδόν προς την Ελβετία, όπου εδρεύει η ΔΟΕ.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ συμφώνησαν χθες Παρασκευή να διεξαγάγουν συνομιλίες για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Η συνάντηση, η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2015, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στο Πανμουντζόμ, το συνοριακό χωριό όπου υπογράφτηκε η κατάπαυση του πυρός του πολέμου της Κορέας (1950-53).

Παράλληλα η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συμφώνησαν να μεταθέσουν για μετά το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις τους που προκαλούν κάθε φορά επιδείνωση της έντασης στη χερσόνησο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή