Εμπλοκή στην ΙΡΟ της Spotify από τη μήνυση της Wixen

Μουσική: Η εταιρεία που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα ζητά αποζημίωση 1,6 δισ. δολ.
Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 13:47
UPD:18:48
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Τριγμούς στο σχέδιο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της γνωστής εταιρείας streaming μουσικής Spotify προκαλεί η μήνυση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που κατέθεσε εναντίον της η εταιρεία Wixen, κατηγορώντας την ότι διαθέτει τραγούδια για τα οποία δεν διαθέτει πλήρη πνευματικά δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία, η οποία προετοιμάζεται για αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ). 

Η Wixen, εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που διαχειρίζεται δικαιώματα για λογαριασμό καλλιτεχνών, όπως οι Τομ Πίτι, Νιλ Γιανγκ, Τζάνις Τζόπλιν και Doors, κατηγορεί τη Spotify ότι διαθέτει τραγούδια για τα οποία δεν έχει λάβει τη σχετική άδεια, ούτε και έχει πληρώσει το οφειλόμενο κόμιστρο χρήσης τους. Σύμφωνα με τη Νομοθετική Πράξη Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, κάθε τραγούδι έχει δύο δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: ένα που αφορά την εγγραφή και ένα που αφορά τη σύνθεση. Η Wixen ισχυρίζεται ότι η Spotify δεν έχει καλύψει τα δικαιώματα που αφορούν τη σύνθεση των τραγουδιών στις συμφωνίες που έχει υπογράψει και ζητά αποζημίωση της τάξης των 150.000 δολαρίων για κάθε τραγούδι για περίπου 10.000 τραγούδια. 

Η Spotify θεωρείται η πιο επιτυχημένη υπηρεσία streaming μουσικής, με περισσότερους από 60 εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν μηνιαία συνδρομή, όμως η ανάπτυξή της δεν συνοδεύεται και από κερδοφορία. Η αξία της υπολογίζεται πάντως στα 19 δισ. δολάρια και αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εντός του πρώτου φετινού τριμήνου, καθώς φέρεται να έχει υποβάλει τον προηγούμενο μήνα τα σχετικά έγγραφα. Η εισαγωγή δεν θα γίνει όμως μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, που σημαίνει ότι θα μπει στο Χρηματιστήριο χωρίς να πωλήσει νέες μετοχές. Η «άμεση εισαγωγή» σημαίνει δηλ. ότι η Spotify θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο χωρίς να χρειάζεται να περάσει τη μακροσκελή διαδικασία ενημέρωσης των επενδυτών ή να καταβάλει υψηλή προμήθεια σε τράπεζες. Στόχος της Spotify από την αρχική δημόσια εγγραφή είναι να επιτύχει μία αποτίμηση άνω των 15 δισ. δολαρίων. 

Ωστόσο, η εταιρεία δεν αποτελεί σίγουρο στοίχημα για τους επενδυτές. Η ανάπτυξη της δισκογραφικής βιομηχανίας φθίνει και η Spotify δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι καταναλωτές ανά τον κόσμο θα εμφανιστούν πρόθυμοι να πληρώσουν για μία υπηρεσία. Παράδειγμα, η Pandora Media, που παρέχει online ραδιοφωνικές υπηρεσίες, εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2011 με την τιμή μετοχής της στα 16 δολάρια ανά μετοχή. Τον Μάρτιο του 2014 η μετοχή της εκτινάχθηκε στα 40 δολάρια, αλλά σήμερα διαπραγματεύεται χαμηλότερα από πέντε δολάρια. 

Η Spotify παρουσίασε το 2016 ζημιές 600 εκατ. δολαρίων, παρά την αύξηση των εσόδων, και επικριτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν το σημερινό επιχειρησιακό μοντέλο της θα της αποφέρει κέρδη. Ωστόσο, η εταιρεία έχει έκτοτε διαπραγματευθεί νέα συμβόλαια με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, που μειώνουν το κόστος της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ανταποκριθεί σε κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Οι συμφωνίες αυτές έχουν βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μοναδική πραγματική απειλή απέναντι στην εταιρεία είναι το YouTube της Google. 

Προτεινόμενα για εσάς