Εγκύκλιος Παυλόπουλου για δημοσκοπήσεις και exit polls

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2006 15:04
A- A A+

Εγκύκλιο για το θέμα των δημοσκοπήσεων και των exit polls απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών και τους νομάρχες όλης της χώρας.

Στη εγκύκλιο αναφέρεται πως απαγορεύεται η δημοσίευση στον Τύπο και η ανακοίνωση από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οποιασδήποτε δημοσκόπησης, από την 30η Σεπτεμβρίου 2006, ενώ επιτρέπεται η διεξαγωγή έρευνας ψήφου (exit polls) κατά την ημέρα των εκλογών, απαγορεύεται όμως η δημοσιοποίηση ή η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μετάδοση του αποτελέσματος της έρευνας αυτής πριν τις 19:00 την ημέρα της ψηφοφορίας.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Δημοσκοπήσεις και έρευνες ψήφου (exit polls)

Ενόψει των προσεχών δημοτικών, κοινοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2006 και των επαναληπτικών της 22ας Οκτωβρίου 2006, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για το αναφερόμενο στο θέμα αντικείμενο:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. γ του άρθρου 21 του ν.3202/2003 (ΦΕΚ 284 Α΄) «Δέκα πέντε (15) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας απαγορεύεται να δημοσιευθεί στον Τύπο και να ανακοινωθεί από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οποιαδήποτε δημοσκόπηση, η οποία αναφέρεται σε συνδυασμούς και υποψηφίους».

Συνεπώς, ως προς τις εκλογές αυτές, απαγορεύεται η δημοσίευση στον Τύπο και η ανακοίνωση από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οποιασδήποτε δημοσκόπησης, από την 30η Σεπτεμβρίου 2006.

Η δημοσίευση και η ανακοίνωση δημοσκοπήσεων κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 20 του ανωτέρω ν.3202/2003.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. δ του άρθρου 21 του ίδιου νόμου επιτρέπεται η διεξαγωγή έρευνας ψήφου (exit polls) κατά την ημέρα των εκλογών. Απαγορεύεται όμως η δημοσιοποίηση ή η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μετάδοση του αποτελέσματος της έρευνας αυτής πριν την 19:00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας.

3. Ύστερα από τα ανωτέρω παρακαλούμε να φροντίσετε για την κοινοποίηση του παρόντος στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια της περιφέρειάς σας, δίνοντας ευρεία δημοσιότητα στα θέματα αυτά, προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί συνδυασμοί καθώς και οι υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

4. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, προς τις οποίες κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τη σχετική ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. και για τις δικές τους ανάλογες ενέργειες λόγω αρμοδιότητος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή