Δυσπεψία από το ξεχείλωμα της Ε.Ε.

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2006 17:11

A- A A+

«Δεν θα ήταν φρόνιμο να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πριν διευθετήσουμε το ζήτημα του Συντάγματος. Θα ήταν απερίσκεπτο να δεχθούμε νέα μέλη, εκτός από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εστω και τώρα, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν όρια στη δυνατότητα της Ε.Ε. να απορροφήσει νέα μέλη, με δεδομένο και το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων αντιδρά σε νέα διεύρυνση. «Πρέπει να εγκαινιάσουμε ξανά την Ευρώπη», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Ο Stephen Mulvey του ΒΒC γράφει «η Ε.Ε. πρόκειται να υποδεχθεί δύο νέα μέλη πριν καλά-καλά συνέλθει από την δυσπεψία που της προκάλεσε η μεγαλύτερη μέχρι τώρα διεύρυνση, πριν από δυόμισι χρόνια. Η πρωτοφανής ταχύτητα με την οποία εισέρχονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, εξηγεί εν μέρει την αντίδραση των πολιτικών σε πολλές πρωτεύουσες, όπως την συνόψισε Βρετανός αρθρογράφος: "Ω, όχι, πρέπει να το κάνουμε;"

"Η δυσπεψία που προκάλεσε η διεύρυνση έχει θέσει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα", δηλώνει ο Hugo Brady, μέλος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. Κάποιες χώρες προσπαθούν να συνέλθουν από το κύμα μετανάστευσης που προέρχεται από τις 10 νέες χώρες-μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως οι μετανάστες θα ανέλθουν σε 70.000 έως 150.000 ετησίως, ενώ η Βρετανία έχει υποδεχθεί 600.000 μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θα μεταναστεύσουν από την Βουλγαρία και Ρουμανία. Ο πληθυσμός της Ρουμανίας είναι ο μισός της Πολωνίας, διπλάσιος όμως της Ουγγαρίας ή της Τσεχίας, ενώ το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν είναι το ένα τρίτο του μέσου όρου της Ε.Ε. και το μισό της Πολωνίας.

Η Ε.Ε. διαπίστωσε επίσης πως κάποια νέα μέλη είναι προβληματικοί συνεργάτες, όπως η Πολωνία, που πολέμησε με νύχια και με δόντια για τα δικαιώματα της στις ψηφοφορίες, πριν καν ενταχθεί.

Ο Hugo Brady κάνει τον παραλληλισμό με την "δύσκολη περίοδο" που ακολούθησε την ένταξη της "κάπως εθνικιστικής" Ελλάδας το 1980, που όμως δεν κράτησε πολύ. Η ένταξη στην Ε.Ε. βοήθησε την πλήρη μετάβαση της χώρας στην δημοκρατία και την μετατροπή της σε πολύτιμο μέλος της Ενωσης.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρότερα στο επίπεδο της κοινής γνώμης, παρά στους διαδρόμους της εξουσίας. Πολλοί Ευρωπαίοι έχουν συνδέσει την διεύρυνση με την αύξηση της εγκληματικότητας και με οικονομικά προβλήματα, όπως οι χαμηλοί μισθοί και η ανεργία. Η απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς αποτέλεσε "χαστούκι" στο πρόσωπο της Ε.Ε. και αύξησε τις πιέσεις για τη διαμόρφωση ελκυστικών πολιτικών προς τους ψηφοφόρους, αντί της εικόνας ενός τρένου που τρέχει ανεξέλεγκτο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η διεύρυνση θα προχωρήσει πιο αργά μετά την ένταξη της Κροατίας και οι όροι θα εφαρμόζονται αυστηρότερα, έστω και αν δεν αλλάξουν. Η άνευ προηγουμένου επίβλεψη στην οποία θα τεθούν μετά την ένταξη τους η Βουλγαρία και η Ρουμανία και οι αυστηρές ποινές που θα αντιμετωπίσουν εάν δεν συμμορφωθούν, είναι η πρόγευση της νέας κατάστασης που έρχεται». (BBC)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή