Ε.Ε.: «Ναι» υπό όρους στην ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας τον Ιανουάριο

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2006 17:21
A- A A+

Την υπό όρους ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Ιανουαρίου 2007, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ωστόσο, οι δύο βαλκανικές χώρες τίθενται «υπό την επιτήρηση» της Επιτροπής μέχρι και τρία χρόνια μετά την ένταξή τους στην Ε.Ε., ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τομείς της δικαιοσύνης, της χρηστής διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και της ασφάλειας των τροφίμων, όπου η πρόοδος των δύο χωρών κρίνεται μη ικανοποιητική.

Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή πιέζει τις δύο χώρες να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς σε περίπτωση που δεν συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους, η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος. Οι κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στον τομέα αυτό, αφορούν τη μη αναγνώριση από την Ε.Ε. των δικαστικών αποφάσεων που λαμβάνονται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς επίσης και τη μη εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στις δύο χώρες.

Επιπλέον, σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει στην έκθεσή της ότι έχουν διαπιστωθεί «παρατυπίες». Αν συνεχιστούν να διαπιστώνονται ασάφειες ως προς τη διαχείριση των κοινοτικών χρημάτων από τις βουλγαρικές ή τις ρουμανικές αρχές, η Ε.Ε. θα μειώσει κατά 25% τις γεωργικές επιδοτήσεις της προς τις δύο χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει την απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού στην Ε.Ε. από τις δύο χώρες, για όσο καιρό δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την πανώλη των χοίρων.

Πηγή ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή