Στ. Κοντονής: Εμβληματικό νομοθέτημα το ν/σ για τη διαμεσολάβηση

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 14:57
UPD:15:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η αποφόρτιση των δικαστηρίων αλλά και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά, είναι οι στόχοι του σχεδίου νόμου για τη διαμεσολάβηση, που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

«Όταν οι διάδικοι φθάνουν ενώπιον των δικαστηρίων, πάντοτε μένει ένα δηλητήριο διαφοράς» τόνισε ο κ. Κοντονής, ο οποίος ανεφερε ότι η διαμεσολάβηση - μέτρο που εφαρμόζεται σε ολη την Ευρώπη - βοηθά στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών, που μέσω του διαμεσολαβητή, προσπαθούν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση. 

Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για πρωτοποριακό θεσμό που αποτελεί «ένα άλμα προς τα εμπρός βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία παρότι εφαρμόζεται από το 2010. Ένας λαϊκός θεσμός που γίνεται νόμος του Κράτους που θωρακίζεται θεσμικά και εξοπλίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομενα».

Όπως τονιζει ο κ. Κοντονης, με τον νέο νόμο, που αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται ο ρόλος του δικηγόρου.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παραπομπή στη διαμεσολάβηση για κάποιες διαφορές και, εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση θα μεταφέρεται στα δικαστήρια.

Ανεφερε ακομη, ότι κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη δικαιοσυνη, «ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή