«Φρένο» στα ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό, στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού περιεχομένου βάζει το υπουργείο Παιδείας, με εξαίρεση τα προγράμματα που εποπτεύονται από το ίδιο το υπουργείο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» αυτό προκύπτει από διευκρινιστική απάντηση που έδωσε ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος στα τέλη Νοεμβρίου ύστερα από σχετικό ερώτημα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας. Η εγκύκλιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασίζεται σε υπουργική απόφαση από τις 6 Μαρτίου 2017.
ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούσαν να καλύψουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πικρίες μεταξύ των μαθητών.
Σημειώνεται τέλος πως κατά το δημοσίευμα, από την απόφαση δεν επηρεάζονται οι μετακινήσεις μαθητών στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το Erasmus.
Αδ. Γωργιάδης: Θέλουν την Ελλάδα μικρή και απομονωμένη
«Η κατάργηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό των παιδιών και κυρίως το σκεπτικό της, δείχνει την Ελλάδα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή και απομονωμένη» σχολίασε για το θέμα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, έγραψε στο ίδιο μέσο: «Ενημερωτικά πάντως ακόμα και στην Ανατολική Γερμανία μπορούσες να ταξιδέψεις, μετά τα 60».
Ποτάμι: Οι ιδεοληψίες εσωτερικού κόβουν τις εκδρομές εξωτερικού
«Ο χώρος της Παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων» δήλωσε ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι «με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να απαγορευθούν και οι πενθήμερες εκδρομές της Γ΄ Λυκείου στο εσωτερικό». Ωστόσο, όπως έσπευσε να σημειώσει ο ίδιος, «αυτό θα είχε πολιτικό κόστος, καθότι οι 17χρονοι θα 'μαύριζαν' τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιεί τα κριτήρια α λα καρτ».
Ο κ. Μαυρωτάς κάλεσε τέλος το υπουργείο Παιδείας «αντί να κοιτάζει πώς θα αυξήσει την μισθοδοσία στις κεντρικές υπηρεσίες, να κοιτάξει πώς θα αυξήσει την εξωστρέφεια των σχολείων και όχι πώς θα την περιορίσει» προειδοποιώντας πως αλλιώς «η εσωστρεφής, ισοπεδωτική εκπαίδευση των χαμηλών προσδοκιών είναι ήδη εδώ».
Κ. Ζουράρις: Μπορείς να απαγορεύσεις την εκδρομή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις υπεραμύνθηκε της απόφασης σημειώνοντας πως «μπορείς να απαγορεύσεις την εκδρομή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία».
Ο κ. Ζουράρις χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την εμπειρία που είχε ο ίδιος σε εκδρομή του 1958, όταν - όπως είπε - «από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου». Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια ο ίδιος απάντησε ότι «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά». «Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν» πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούν», όπως είπε, και οι εκδρομές στο εσωτερικό, προτείνοντας οι εκπαιδευτικές εκδρομές να γίνουν μάθημα. «Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλεπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή» σημείωσε.