Ιράν: Σε κλιμάκωση των διαδηλώσεων καλεί Ιρανή νομπελίστρια

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 12:03
UPD:12:06
EPA/LEONARDO MUNOZ

Η Εμπαντί, η οποία ζει μόνιμα στο Λονδίνο και βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2003, είναι μια από τους εξόριστους επικριτές της ιρανικής ηγεσίας.

A- A A+

Για συνέχιση και κλιμάκωση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα καλεί τον ιρανικό λαό η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή Σιρίν Εμπαντί ως πίεση προς το καθεστώς της Τεχεράνης.

Η Εμπαντί, η οποία ζει μόνιμα στο Λονδίνο και βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2003, είναι μια από τους εξόριστους επικριτές της ιρανικής ηγεσίας. Η ίδια κάλεσε τους Ιρανούς να σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού, του ηλεκτρικού και του αερίου καθώς και τους φόρους, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις κρατικές τράπεζες και να ασκήσουν οικονομική πίεση στην κυβέρνηση ώστε να την υποχρεώσουν να σταματήσει να καταφεύγει στη βία και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

«Αν η κυβέρνηση δεν σας έχει ακούσει επί 38 χρόνια, ο ρόλος σας είναι τώρα να αγνοήσετε ό,τι σας λέει», ανέφερε σε συνέντευξή της η Εμπαντί στην αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία κατά των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι νέοι και η εργατική τάξη, εξελίχθηκαν σε εξέγερση κατά της εξουσίας και των προνομίων που απολαμβάνει μια ελίτ και ειδικά ο ανώτερος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες δείχνουν αυθόρμητες και χωρίς έναν σαφή ηγέτη, ξεκίνησαν από εργατικές συνοικίες και μικρότερες πόλεις αλλά φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και μεταξύ της μορφωμένης μεσαίας τάξης και των ακτιβιστών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή