Πρόταση φινλανδικής προεδρίας για άνοιγμα ορισμένων τουρκικών λιμανιών προς την Κύπρο

Με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 12:01
UPD:12:19
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, επιδιώκοντας παράλληλα τη χαλάρωση του «οικονομικού αποκλεισμού» των Τουρκοκυπρίων, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στο θέμα της τουρκικής ένταξης, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κυπριακή κυβέρνηση.

Η φινλανδική προεδρία ζήτησε από την Αγκυρα να ανοίξει έναν ορισμένο αριθμό λιμανιών προς την Κύπρο, προτείνοντας παράλληλα να επιτραπεί το εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους μέσω λιμανιού (Αμμόχωστο) το οποίο θα λειτουργούσαν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπό την επίβλεψη της Ε.Ε..

Ωστόσο, η ίδια πηγή επανέλαβε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν συνδέει την αποκαλούμενη οικονομική απομονωση των Τουρκοκυπρίων με την υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της στην Κύπρο». «Νομίζω -είπε- πως η λογική της φινλανδικής προεδρίας είναι ξεκάθαρη: “ας συναντηθούμε στη μέση”».

Την περασμένη εβδομάδα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγει συνομιλίες με την τουρκική, την ελληνική και την κυπριακή πλευρά ώστε να εξασφαλιστεί η εν λόγω συμφωνία. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, επιβεβαίωσε την πρόταση, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή