Υπ. Δημόσιας Τάξης: Ουδεμία ελληνοαμερικανική συμφωνία ή σύμβαση για συνακροάσεις

«Το σύστημα που εγκαταστάθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών δεν είχε δυνατότητα συνακρόασης, νόμιμης ή παράνομης καθ’ οιονδήποτε τρό
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 12:40
UPD:13:09
A- A A+

Ανακοίνωση-απάντηση στα δημοσιεύματα περί συμφωνίας μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και του ελληνικού Δημοσίου για την εγκατάσταση συστήματος τηλεφωνικών υποκλοπών και την εκτέλεση παράνομων παρακολουθήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/09/27/1245748.htm , εξέδωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, περί τα τέλη Ιουνίου 2004 η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) ζήτησε από τη Δ/νση Ολυμπιακών Αγώνων να εγκαταστήσει, δωρεάν, στους χώρους του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφαλείας (ΟΚΑ), τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να υποστηρίξουν το σύστημα C4I, και ειδικά το υποσύστημα Geographic Information System (GIS) αυτού, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πραγματοποιήθηκαν –αναφέρεται στην ανακοίνωση- συναντήσεις με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, διεκινήθη σχετική αλληλογραφία και τελικά επετράπη η παρουσία εκπροσώπων της NGA στο χώρο του ΟΚΑ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μόνο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς καμία διασύνδεση με το σύστημα C4I, με μόνο σκοπό την εκτύπωση απλώς δορυφορικών τοπογραφικών - χαρτών για χώρους συμβάντων, ως πρόσθετα τοπογραφικά στοιχεία, προς χρήση των υπηρεσιακών αξιωματικών. Και μόνον αυτό –όπως υπογραμμίζεται - χωρίς καμία σχέση (ούτε τεχνικά ούτε συμβατικά ή εξωσυμβατικά) με δυνατότητα συνακρόασης, νόμιμης ή παράνομης καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων πήραν τον "κομπιουτερά" τους και έφυγαν!»

Τέλος, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τονίζεται ότι ουδεμία συμφωνία ή σύμβαση υπήρχε ή υπάρχει μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της NGA, ενώ επισημαίνεται ότι ούτε από τη σύμβαση του C4I απορρέει σχετική υποχρέωση για τεχνική υποστήριξη ή άλλη παροχή κάποιας υπηρεσίας συναφούς με τις καταγγελλόμενες.

«Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Η επίκληση στοιχείων ασύνδετων και άσχετων με την βαρύγδουπη καταγγελία περί υποκλοπών δεν ωφελεί ούτε την ενημέρωση ούτε την Δημοκρατία ούτε τις διεθνείς σχέσεις της Χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Χθες πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συμφωνία που συνήφθη στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σε ισχύ και σήμερα, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης συζητά την «τροποποίησή της, για τεχνικούς και οικονομικούς όρους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή