«Η Τουρκία απαιτεί από την Ε.Ε. να καθυποταχθεί στις λογικές μιας μετά-οθωμανικής αυτοκρατορικής συμπεριφοράς»

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 13:40
A- A A+

Κυνική και βαρύτατη πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προς κάθε ένα μέλος της χωριστά, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τη χθεσινή ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει στην Ε.Ε. έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι η ¶γκυρα δεν πρόκειται να υλοποιήσει το πρωτόκολλο που έχει υπογράψει, και δεν προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ουσιαστικά η Τουρκία «απαιτεί από την ΕΕ, στην οποία ζητά να ενταχθεί, να καθυποταχθεί στις λογικές μιας μετά-οθωμανικής αυτοκρατορικής συμπεριφοράς».

Η απάντηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωκοινοβουλίου, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πρέπει να είναι «σαφής και κατηγορηματική: ότι μια τέτοια Τουρκία, η οποία θα εξακολουθεί να τηρεί αυτού του είδους τις συμπεριφορές, δεν έχει θέση στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να τηρήσουν η Κύπρος και η Ελλάδα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «πρέπει να δώσουμε το μήνυμα με σαφήνεια ότι δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συμβουλίου Υπουργών, όταν θα συζητείται η έκθεση προόδου αλλά και στο άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων, εάν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή