Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση Ερλινγκς για την πρόοδο της Τουρκίας

Απερρίφθη η τροπολογία για τη γεννοκτονία των Ποντίων
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 14:50
A- A A+

Με 429 ψήφους υπέρ, 71 κατά και 125 αποχές, σε σύνολο 625 ψηφισάντων, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση του ολλανδού ευρωβουλευτή, Κάμιελ Ερλινγκς, για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία.

Στο σύνολο των τροπολογιών μεγάλος αριθμός που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι απερρίφθησαν με αποτέλεσμα όπως είπε ο εισηγητής κ. Ερλινγκς μετά το τέλος της ψηφοφορίας, «να προσεγγίζει η έκθεση την αρχική της μορφή».

Μία από τις τροπολογίες που απερρίφθησαν, ήταν η τροπολογία (76) που είχε κατ'αρχάς υποβάλει ο Ελληνας ευρωβουλευτής κ. Δημητρακόπουλος και αφορούσε την αναγνώριση της γεννοκτονίας των Ποντίων. Η συγκεκριμένη τροπολογια προσετίθετο στο επίμαχο άρθρο 50 της έκθεσης για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, στο οποίο παροτρύνονται οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αρμενίας «να συνεχίσουν τη διαδικασία της συμφιλίωσης», ενώ καλούνται οι τουρκικές αρχές «να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία» σε ευρευνητές και ακαδημαϊκούς.

Με την απόσυρση της τροπολογίας του κ. Δημητρακόπουλου οι Έλληνες του Πόντου αναφέρονται στο αρχικό κείμενο μόνο εντός παρενθέσεως ως παράδειγμα. Συγκεκριμένα το άρθρο 50 καταλήγει ως εξής: «Ανάλογη θέση πρέπει να υιοθετηθεί και για τις περιπτώσεις άλλων μειονοτήτων (π.χ. τους Ελληνες του Πόντου και τους Ασσυρίους)».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή