«Κιτρινη κάρτα» στην Τουρκία από τους ευρωβουλευτές

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 16:26
A- A A+

Η έλλειψη προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Αγκυρα της τελωνειακής σύνδεσης με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, «θα είχε σοβαρές επιπλοκές όσον αφορά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα μπορούσε ακόμα και να τη διακόψει», προειδοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας την έκθεση Ερλινγκς για την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/09/27/1245948.htm .

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν επίσης πως «η αναγνώριση όλων των κρατών – μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διαδικασίας ένταξης».

Στην έκθεση εξάλλου, εκφράζουν τη λύπη και την ανησυχία τους για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στη γείτονα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ζητώντας παράλληλα από την Τουρκία την επανεκκίνηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Ειδικότερα οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την πρόοδο που πρέπει να γίνει σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Αντίθετα, απορρίφθηκε η παράγραφος που απαιτούσε από την Τουρκία την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ως προϋπόθεση για την ένταξή της. Όπως σημειώνεται, η αναγνώριση αυτή «δεν αποτελεί επισήμως ένα από τα κριτήρια ένταξης», ωστόσο οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν πως «είναι απαραίτητο, μία χώρα στο δρόμο της ένταξης, να δεχθεί και να αναγνωρίσει το παρελθόν της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή