Από την έντυπη έκδοση
Σε μείζον ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης τείνει να αναχθεί το Σκοπιανό, συνεπεία της διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των οποίων Πάνος Καμμένος επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη γείτονα χώρα εάν στο όνομα της υπάρχει ο όρος «Μακεδονία».
Η Ν.Δ. στη διαφοροποίηση αυτή διαβλέπει μια ευκαιρία να επιφέρει ένα πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση και ήδη εγείρει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, εάν ο ήσσον κυβερνητικός εταίρος δεν στηρίξει τη θέση Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών, για σύνθετη ονομασία της π.Γ.Δ.Μ.
Χθες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διαμήνυσε ότι «η Ν.Δ. δεν θα καλύψει με την ψήφο της τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης» και μάλιστα τόνισε πως ακόμη και αν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση με την πρόταση της κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων, αν διαφωνούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος θα την καταψηφίσουν, επιμένοντας πως η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει.
Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε και η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία σημείωσε: «Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της πΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κ.Ο., άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα». H κ. Σπυράκη επέμεινε ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση».
Στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησαν κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι κατηγόρησαν τη Ν.Δ. για «ανευθυνότητα». Οι ίδιοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, υποστήριξαν πως «επιβεβαίωσε την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα».
Οι παράγοντες πρόσθεσαν: «Την διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις τού χθες μάς κληροδότησαν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας, επισήμανε ότι «εντός του 2018, με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η Ν.Δ.».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των ΑΝΕΛ, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές, με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο» και γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει απόφαση για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Από τους ΑΝΕΛ, ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος επέμεινε και χθες ότι «δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε ονομασία για το κατασκευασμένο κράτος των Σκοπίων με προσδιορισμό τον όρο Μακεδονία».
Από το ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε: «Μία γραμμή έχει η χώρα για το “Σκοπιανό”, δύο έχει η Κυβέρνηση. Είναι πρωτοφανές! Αλλά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνέβη και αυτό».
Το ΚΚΕ σχολίασε πως «η αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και οι μικροκομματικές επιδιώξεις που εκδηλώνονται απ’ όλες τις πλευρές δεν πρέπει να κρύψουν ότι βασική κοινή επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των άλλων κομμάτων, είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., που ήταν κι είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης, πολέμων κι αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».