Παράθυρο πρόωρων εκλογών στη μετά μνημονίου εποχή

Σε εγρήγορση η Ν.Δ. για ενδεχόμενη απόπειρα αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση
Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 09:38
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Εναλλακτικά σενάρια για ενδεχόμενη απόπειρα της κυβέρνησης να προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμό ή σε «μπαράζ» παροχών με ανατροπή μνημονιακών ρυθμίσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος το 2018, εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της νέας χρονιάς. 

Η ανέφελη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 από τη Βουλή, η ξεκάθαρη δήλωση της Κομισιόν διά στόματος Μαργαρίτη Σχοινά ότι τον Αύγουστο «ολοκληρώνεται το μνημόνιο όπως το ξέραμε», αλλά και η δημοσκοπική «κόπωση» που εμφανίζει η Ν.Δ. το τελευταίο εξάμηνο προοιωνίζονται ότι το 2018 μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Στην αντιπολίτευση, μάλιστα, εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα καθώς εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ίσως δώσει μια καλή αφορμή στην κυβέρνηση για προσφυγή στις κάλπες με διακύβευση το ποια παράταξη θα διαχειριστεί τη νέα σελίδα της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμούν μάλιστα ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά και καλούν το κόμμα να βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενη απόπειρα αιφνιδιασμού. «Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοιχτό» δήλωσε πρόσφατα και ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπεύθυνος προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η γαλάζια παράταξη προετοιμάζεται για εκλογές με επίδικο τη «μεταμνημονιακή» εποχή.  

Κεφαλαιοποίηση της αισιοδοξίας

Στελέχη της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες σε μια απόπειρα να κεφαλαιοποιήσει την αισιοδοξία που θα επικρατήσει με το κλείσιμο του προγράμματος. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποτινάξει και το πολιτικό κόστος που θα φέρουν οι νέες περικοπές σε συντάξεις οι οποίες έχουν νομοθετηθεί ήδη για το 2018 και το 2019. Η κυβέρνηση, πάντως, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και καταγγέλλουν την αντιπολίτευση ότι θα ξαναπέσει έξω όσον αφορά τις εκτιμήσεις της για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. 

Επαναπατρισμός απογοητευμένων

Στο τραπέζι, όμως, των κομματικών επιτελείων έχει τεθεί και ένα εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει ότι η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο του προγράμματος δεν θα κηρύξει εκλογές αλλά θα προχωρήσει σε «ανατροπή» μνημονιακών ρυθμίσεων σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης ή και ανατροπής της εκλογικής ψαλίδας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους για την προώθηση ρυθμίσεων που ενδέχεται να αφορούν σε προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς ή σε στοχευμένη στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση. 

Οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για «διορθώσεις» εντός του 2019 που θα στηρίζουν όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όσο και ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας ή άλλα χαρτοφυλάκια κάνουν ορισμένους στην αντιπολίτευση να μιλούν για ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να συσπειρώσει την εκλογική της βάση επαναπατρίζοντας απογοητευμένους ψηφοφόρους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή