Μπακογιάννη: Σε «ώρα αποφάσεων» η Τουρκία

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 13:52
A- A A+

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια και στο Κόσοβο και το Μεσανατολικό ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, στη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχαν αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο, επανέλαβε ότι η Αγκυρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται «σε ώρα αποφάσεων».

Για το θέμα του Κοσόβου, η κ. Μπακογιάννη πρόβαλλε την ελληνική θέση ότι πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και από τα δύο μέρη (Σέρβους και Αλβανούς του Κοσόβου) και η αναγκαιότητα να στηριχθεί η Σερβία στην προοπτική της να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Βαλκάνια, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το θέμα των Σκοπίων, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη συζήτησε με την κ. Ράις για το θέμα της βίζας, καθώς η Ελλάδα πληροί πλέον τους όρους για να τοποθετηθεί στην κατηγορία των χωρών, οι πολίτες των οποίων δεν χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων για να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην προσπάθειά της αυτή η Ελλάδα έχει ήδη ευρεία υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή