Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να ξεφύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 11:37
UPD:11:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

A- A A+

«Η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνουμε εμείς και σε αυτό που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι ότι εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων. Εάν ζητάς χρήματα με ειδικούς όρους ουσιαστικά υπόκεισαι στον έλεγχο των δανειστών σου και δεν είσαι ελεύθερος να ασκήσεις τη δική σου πολιτική», τονίζει σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» επισημαίνει ότι «θέλουμε, μετά από 8 χρόνια μνημονίων, να μπορούμε να επιλέγουμε μόνοι μας την πολιτική μας».

«Οι δύο προϋποθέσεις για να έχουμε την καθαρή έξοδο είναι -πέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος, για την οποία κανείς πια δεν αμφιβάλει- να συνεχιστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές» εξήγησε και συνέχισε: «Και στα δύο αυτά μέτωπα, τα νέα που έχουμε είναι θετικά. Ως προς τις αγορές έχουμε επιστρέψει στην απόδοση των ομολόγων σε επίπεδα 2006 - τρία χρόνια πριν από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά, δε, το επίπεδο της οικονομίας, όχι μόνο το γεγονός ότι έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα, αλλά και οι ποιοτικοί δείκτες, αυτοί που συνδέονται με το κλίμα εμπιστοσύνης, με την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής, τις εξαγωγές, την πορεία των επενδύσεων, δείχνουν πράγματι ότι είναι ανεπιστρεπτί η πορεία προς την ανάπτυξη. Το μεγάλο στοίχημα είναι, βέβαια, να μην είναι μόνο τα πράγματα θετικά στους ρυθμούς της οικονομίας, αλλά και η κοινωνία να δει αλλαγές».

«Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε τη διαμαρτυρία»

Αναφερόμενος στην ψήφιση της τροπολογίας, που αυστηροποιεί το πλαίσιο προστασίας διεξαγωγής πλειστηριασμών σε ειρηνοδικεία και συμβολαιογραφικά γραφεία από κινήματα διαμαρτυρίας, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε τη διαμαρτυρία. Είμαστε κόμμα που θέλει την κοινωνία να έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται στην εξουσία. Από την άλλη μεριά οι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν, γιατί πρέπει να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε το τραπεζικό σύστημα, για να πάψει να είναι "ζόμπι", που απλώς απορροφά χρήματα και να μπορεί να ξαναδώσει χρήματα στην αγορά, να μπορεί ένας φτωχός άνθρωπος να ξαναδανειστεί, για να πάρει σπίτι και για να ξαναμπορεί ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να πάρει δάνειο για την επιχείρησή του».

«Θέλουμε να προφυλάξουμε την πρώτη, τη λαϊκή κατοικία, αυτό είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειάς μας. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να ξαναϊσορροπήσει το ενεργητικό και το παθητικό των τραπεζών», εξήγησε ο αν. υπουργός και πρόσθεσε: «Μετά τα νομοθετικά μέτρα που πήραμε, δηλαδή την επέκταση με τον νόμο Σταθάκη του νόμου Κατσέλη, που καλύπτει περίπου το 75% των κατοικιών, κάναμε τη "συμφωνία κυρίων" με τις τράπεζες να καλύψουμε και το υπόλοιπο. Από εκεί και μετά όταν είχαμε εξασφαλίσει την κοινωνική προϋπόθεση του όλου εγχειρήματος, έπρεπε να προχωρήσουμε και με τους πλειστηριασμούς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή