Αντώναρος για παραγραφή των ποινικών αδικημάτων στην υπόθεση των TOR-M1

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 14:18
UPD:14:38
A- A A+

«Δικαιώνεται η κυβέρνηση για την απόφασή της να μην εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα στα τέλη Ιουνίου, διότι στις αρχές Ιουλίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Γενεύης έστειλε επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας μας, όπου γνωστοποιεί την τελική του απόφαση για το άνοιγμα των γνωστών λογαριασμών. Εξαντλήθηκαν λοιπόν όλα τα συνταγματικά περιθώρια για τη μη λήξη της συνόδου. Αν είχε συμβεί το αντίθετο, τότε ορισμένοι θα μπορούσαν να διατυπώσουν την κατηγορία της συγκάλυψης».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη λήξη της συνόδου της Βουλής και την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων για τα TOR-M1.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε σε αποσπάσματα του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου σημειώνεται ότι «από την κυρία σύμβαση η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας προκάλεσε με θετική ενέργεια οικονομική ζημία στο ελληνικό δημόσιο... η συμπεριφορά της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας προκάλεσε οικονομική ζημία στο ελληνικό δημόσιο με παράλειψη οφειλομένων ενεργειών ... η τρίτη τροποποίηση (3/7/2003) και η καταβολή επιπλέον ποσοστού 20% στη ρωσική εταιρεία αποτέλεσε προφανώς βλαπτική για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου διαχειριστική πράξη».

Όπως επίσης διευκρίνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη στα πολιτικά πρόσωπα λόγω παραγραφής», επισημαίνοντας παράλληλα πως η Πολιτεία «θα συνεχίσει να καταβάλει τις προσπάθειές της για να λάμψει η αλήθεια».

«Η κυβέρνηση δικαιώνεται για την επιλογή της να μη λήξει η σύνοδος τον Ιούλιο», τόνισε από την πλευρά του ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Τραγάκης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα συνταγματικά περιθώρια που είχε για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Αντιλαμβάνεστε, κατέληξε ο κ. Τραγάκης, «τί θα είχε γίνει τότε (με δεδομένη την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Γενεύης) εάν είχε λήξει η σύνοδος... Θα είχε κατηγορηθεί για συγκάλυψη».

Όπως είπε ο κ. Τραγάκης, με τη θυροκόλληση του διατάγματος για τη λήξη της Β' Συνόδου της Βουλής επήλθε παραγραφή στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πολιτικών προσώπων που σχετίζονταν με τα αντισταθμιστικά οφέλη των ρωσικών πυραύλων T0R-M1.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή